gastro postao
Neobična kombinacija slatke čokolade i slanih pistacija odličan je spoj u ovoj torti
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 477
Tijesto
- 100 g šećer, kristal
- 120 g pistacije
- 4 kom bjelanjak kokošji
- 2 list zelatina
- 2 žlica tamni rum
- sol
Krema
- 160 g nestlé dessert corsé
- 75 g šećer, kristal
- 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 200 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
Glazura
- 150 g nestlé dessert noir čokolada
- 30 g maslac, neslani
- pistacije
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Istucite bjelanjke sa šećerom i malo soli u čvrsti snijeg. U taj snijeg pažljivo umiješajte pistacije. Razmažite smjesu po limu obloženim masnim papirom ili po dnu 2 manja kalupa (od 18 ili 20 cm). Pecite 10-12 minuta, dok nije suho na dodir. Ostavite da se ohladi. Ako ste koristili lim, izrežite iz tijesta dva kruga veličine kalupa.
- Rastopite čokoladu na pari zajedno sa slatkim vrhnjem i držite na toplom.
- Namočite listiće želatine u hladnu vodu i ostavite 10 minuta da omekšaju.
- Zagrijte šećer s 2 žlice vode i pustite da se rastopi na laganoj vatri i nastavite kuhati dok sirup ne počne ključati i dok se ne počnu pojavljivati veći mjehurići.
- U međuvremenu tucite žumanjke s mikserom iznad pare. Kad su žumanjci topli, počnite ulijevati šećerni sirup miksajući sve dok se žumanjci ne napuhnu i smjesa nije relativno čvrsta.
- Zagrijte rum u lončiću i u njemu rastopite želatinu. Umiješajte u žumanjke prvo rastopljenu čokoladu s vrhnjem, a zatim rastopljenu želatinu.
- Stijenke kalupa za tortu obložite prozirnom folijom. Stavite jedan krug tijesta na dno kalupa, premažite polovicom kreme i na nju položite drugi krug. Stavite u zamrzivač na 1h da se krema stisne.
- Rastopite čokoladu na pari, umiješajte vrhnje i maslac te miješajte dok nije homogeno. Prelijte s glazurom tortu, ukrasite nasjeckanim pistacijama i vratite u zamrzivač da se glazura stisne prije posluživanja.