Recepti 13. listopada 2014.

Torta od čokolade i pistacija

Torta od čokolade i pistacija
gastro postao gastro.24sata.hr
Neobična kombinacija slatke čokolade i slanih pistacija odličan je spoj u ovoj torti

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 477

Tijesto

  • 100 g šećer, kristal
  • 120 g pistacije
  • 4 kom bjelanjak kokošji
  • 2 list zelatina
  • 2 žlica tamni rum
  • sol

Krema

  • 160 g nestlé dessert corsé
  • 75 g šećer, kristal
  • 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 200 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko

Glazura

  • 150 g nestlé dessert noir čokolada
  • 30 g maslac, neslani
  • pistacije

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Istucite bjelanjke sa šećerom i malo soli u čvrsti snijeg. U taj snijeg pažljivo umiješajte pistacije. Razmažite smjesu po limu obloženim masnim papirom ili po dnu 2 manja kalupa (od 18 ili 20 cm). Pecite 10-12 minuta, dok nije suho na dodir. Ostavite da se ohladi. Ako ste koristili lim, izrežite iz tijesta dva kruga veličine kalupa.
  3. Rastopite čokoladu na pari zajedno sa slatkim vrhnjem i držite na toplom.
  4. Namočite listiće želatine u hladnu vodu i ostavite 10 minuta da omekšaju.
  5. Zagrijte šećer s 2 žlice vode i pustite da se rastopi na laganoj vatri i nastavite kuhati dok sirup ne počne ključati i dok se ne počnu pojavljivati veći mjehurići.
  6. U međuvremenu tucite žumanjke s mikserom iznad pare. Kad su žumanjci topli, počnite ulijevati šećerni sirup miksajući sve dok se žumanjci ne napuhnu i smjesa nije relativno čvrsta.
  7. Zagrijte rum u lončiću i u njemu rastopite želatinu. Umiješajte u žumanjke prvo rastopljenu čokoladu s vrhnjem, a zatim rastopljenu želatinu.
  8. Stijenke kalupa za tortu obložite prozirnom folijom. Stavite jedan krug tijesta na dno kalupa, premažite polovicom kreme i na nju položite drugi krug. Stavite u zamrzivač na 1h da se krema stisne.
  9. Rastopite čokoladu na pari, umiješajte vrhnje i maslac te miješajte dok nije homogeno. Prelijte s glazurom tortu, ukrasite nasjeckanim pistacijama i vratite u zamrzivač da se glazura stisne prije posluživanja.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.