gastro postao
Brza ljetna torta atraktivnog izgleda i još boljeg okusa
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 474
Potrebno vam je
- 400 g piškote
- 500 g šumsko voće
- 300 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 2 žlica tamni rum
- 200 ml vrhnje za šlag
- 720 g jogurt (3.2% masti)
- 150 g šećer, u prahu
- 2 kom vanilin šećer
- 2 kom zelatina
- limunova korica
Priprema
- Okrugli kalup za tortu (promjera 26 cm) lagano namažite maslacem.
- Rub kalupa obložite piškotama koje ste kratko namočili u mlijeku pomiješanim s rumom. Piškote odrežite tako da budu do visine kalupa, a na dno kalupa posložite ostatak piškota. Ja inače po rubu kalupa stavim i papir za pečenje kako se piškote ne bi zalijepile za kalup.
- Vrhnje istucite u šlag i umiješajte limunovu koricu, vanilin šećer, a zatim dodajte šećer u prahu i jogurt.
- Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite da bubri 10 minuta. Miješajući zagrijte dok se ne otopi. Postepeno umiješajte želatinu u pripremljenu kremu.
- Po kremi posložite red malina i kupina pa po njima namočene piškote.
- Rasporedite preostalu kremu i na kraju voće. Tortu ostavite hladiti nekoliko sati ili preko noći.
- Prije posluživanja uklonite kalup i narežite tortu. Po želji, tortu dodatno ukrasite tučenim vrhnjem. Savjet: Tortu možete preliti i preljevom za torte. Umjesto malina i kupina, možete koristiti i jagode ili neko drugo voće po želji.
Izvor Zdrava Krava