gastro postao
Jednostavna, osvježavajuća, kremasta tortica.
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Jednostavno
Biskvit
- 6 kom jaja
- 250 g šećera
- 180 g brašna
- 1 kom vanilin šećer
- 1 kom prašak za pecivo
- naribana korica limuna
- 3 žlica vode
Krema
- 750 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 2 kom vanilin šećera
- 100 g škrobnog brašna
- 3 kom žumanjka
- 150 g maslaca
- 100 g bijele čokolade
- 400 ml vrhnja za šlag
Glazura
- 150 g bijele čokolade
- 75 ml vrhnja za šlag
Ostalo
- 500 g jagoda
Priprema
- Za biskvit posebno izmiješati bjelanjke u čvrsti snijeg, posebno žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, uz postepeno dodavanje vode. Zatim dodati prosijano brašno, prašak za pecivo i koricu limuna te lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
- Pećnicu zagrijati na 180°C, izliti pripremljeni biskvit u dva kalupa promjera 24 cm obložena papirom za pečenje. Peći oko 15 minuta, izvaditi i ostaviti da se ohlade. Ohlađene biskvite prerezati na pola.
- Žumanjke pjenasto izmiješati sa šećerom, vanilin šećerom i brašnom. Uliti u zavrelo mlijeko te kuhati uz neprekidno miješanje dok se krema ne zgusne. U vrelu kremu dodati bijelu čokoladu razlomljenu na kockice, miješati dok se ne otopi. Ostaviti da se ohladi pa umiješati izrađeni maslac i šlag.
- Jagode oprati, očistiti te narezati na kriške. Biskvite po želji navlažiti sokom od jagoda, premazati kremom i na nju poslagati jagode. Ponoviti postupak s preostala dva biskvita.
- Posljednji preliti glazurom od bijele čokolade i ukrasiti sa par jagoda, čokoladnim kapljicama, listićima mente...
Jednostavna, osvježavajuća, kremasta tortica.