Pripremite pljukance sa šugom od sipe prema receptu poznatog istarskog ribljeg restorana Sapore di Mare iz Fažane. Uopće nije komplicirano, a tako je ukusno i slasno
Popularni istarski restoran Sapore di Mare podijelio je s nama recept za jedan od svojih najdražih specijaliteta, a to su domaći pljukanci sa šugom od sipe. Naime, ovaj renomirani riblji restoran koji se nalazi na samoj fažanskoj rivi, nasuprot pristaništa za Brijune, svakodnevno priprema broja jela od morskih plodova i svježe ulovljene ribe.
Restoran Sapore di Mare otvoren je tijekom cijele godine, a poseban je užitak doći u rano proljeće ili kasnu jesen kad možete uživati u odlično pripremljenoj hrani na njihovoj prostranoj terasi uz more.
Restoran Sapore di Mare u Fažani
foto: Robert Pichler
domaći pljukanci sa šugom od sipe
foto: Robert Pichler
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći pljukanci sa šugom od sipe
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Glatko brašno
250
g
Oštro brašno
250
g
Maslinovo ulje
Sol
Jaje
2
kom
Voda
200
ml
Sipa
400
g
Maslinovo ulje
Luk
2
kom
Crveno vino
200
ml
Šalša
Glatko brašno
2
žlica
Voda
Postupak
Od sastojaka za pljukance umijesite tijesto dok ne postane glatke teksture te ga ostavite da malo odstoji zamotano u prozirnoj foliji dok pripremate šug.
Za šug je potrebno pržiti sipu (očišćenu i narezanu na komadiće) na maslinovom ulju.
Nakon toga dodajte nasjeckani luk, pričekajte da malo omekša te zalijte sve crvenim vinom i šalšom.
Kad vino ispari, sipi dodajte brašno koje ste umutili s malo hladne vode.
Kuhajte šug dok ne dobijete teksturu sličnu gulašu.
Od tijesta ručno izradite pljukance te ih skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi 10 minuta. Procijedite ih i dodajte šugu te dobro izmiješajte.
Isprobaj i ove divne recepte sa sipom i pljukancima...