Fritaja je jelo koje zaista mogu napraviti i oni kojima kuhanje nije jača strana, a osim što ćete pripremiti nešto izuzetno ukusno, ovo jelo je i jako zdravo.
Omiljene gljive u kombinaciji s parmezanom, porilukom i domaćim jajima stvaraju kombinaciju okusa kojoj ćete se definitivno poželjeti vratiti.
Ako želite veću količinu fritaje ili želite da vam jaja budu kremastija, u istučena jaja možete dodati i malo svježeg sira ili skute. Svježi peršin možete zamijeniti i bilo kojim drugim začinom po vašoj želji, a možete u tavu ubaciti i šaku svježih listova rukle čiji će okus pasati jajima i gljivama.
Potrebno vam je:
- 200 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače...)
- jedan poriluk
- 5 jaja
- 1 žlica parmezana
- sol
- papar
- žlica maslaca
- 100 g sjeckane slanine
- peršin
Priprema:
- Gljive očistite četkicom i narežite na ploške. Poriluk narežite na rezance. U tavi rastopite maslac i pustite neka se jako zagrije. Ubacite poriluk pa gljive, i zapecite ih na jakoj vatri, da potamne i lagano se karameliziraju.
- U posudi sa strane istucite jaja pjenasto, sa soli i paprom. Smjesi dodajte i parmezan.
- U tavu ubacite i kockice slanine. Čim se rastopi izlijte smjesu od jaja.
- Smanjite vatru do srednje jačine i pecite samo s jedne strane bez miješanja, dok korica ne postane rumena i hrskava, a sredina ostane još malo kremasta.