U restoranu Terbotz u Železnoj Gori, na jednoj od najljepših terasa u Hrvatskoj, nedavno smo testirali novi jesenski jelovnik s potpisom chefice Silvije Horak. Uživali smo u namazu od guščje jetre, toploj krem juhi od buče, pačjim prsima s kestenom, jelenu u korici od lješnjaka i kolaču od heljde i bijele čokolade s karameliziranim jabukama. Nakon pet obilnih sljedova rijetko tražimo repete, ali svi su gosti poželjeli još pokoji komad ovog sočnog kolača.
Chefica Horak, dobitnica trofeja Chef tradicijske kuhinje 2020, koji dodjeljuje gastronomski vodič Gault&Millau, podijelila je s nama i recept.
Sastojci:
- 170 g bijele čokolade
- 100 g maslaca
- 4 jaja
- 100 g smeđeg šećera
- 80 mL punomasnog jogurta
- Vanilin šećer
- 75 g mljevenih lješnjaka
- 35 g heljdinog brašna
Postupak:
- Na pari otopi sjeckanu čokoladu i maslac.
- U posudi smiksaj žumanjke, šećer, jogurt i vanilin šećer. U dobro smiksanu smjesu dodaj otopljenu čokoladu, lagano promiješaj i stavi sa strane.
- U posebnoj zdjeli umuti bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano ga umiješaj u smjesu koju ste stavili sa strane.
- Ulij smjesu u namašćenu posudu za pečenje i peci 20 do 30 minuta na 180 stupnjeva.
- Jabuke nareži na kolutiće i izvadi sredinu, uvaljaj ih u šećer i cimet i peci na tavi da se karameliziraju.
- Serviraj uz kolač i malo kreme od vanilije i bučinog ulja.
... ili svrati u Terbotz. Dobar tek!