gastro postao
Jednostavna priprema zdravih polpeta koje odlično idu uz pire krumpir
Polpete ili popečci od povrća izvrsna su i maštovita alternativa onima od mesa. Donosimo vam recept za polpete s blitvom. Neodoljive polpete odličan su prilog uz sve vrste mesa, a vegetarijanci ih mogu jesti i zasebno, uz pire krumpir ili omiljenu salatu.
Potrebno vam je:
- 1 kg blitve
- 300 g zobenih pahuljica
- 1 crveni luk
- 1 dl suncokretovog ulja
- 3 režanja češnjaka
- 50 g krušnih mrvica
- 1 jaje
- sol
- svježe mljeveni papar
- peršin
Priprema:
- Zobene pahuljice namočite u vodi neko vrijeme da omekšaju, a blitvu operite i kratko blanširajte u prokuhanoj slanoj vodi. Potom blitvu dobro ocijedite i sitno narežite.
- Na maslinovom ulju pirjajte luk dok ne postane staklenast, potom dodajte češnjak. Čim češnjak pusti miris, dodajte blitvu, a nakon nekog vremena i iscijeđene zobene pahuljice. Sve dobro izmiješajte, posoli, i pustite da se ohladi.
- Prije pečenja stavite jaje u smjesu, dobro izmiješajte i napravite polpete koje prethodno uvaljajte u krušne mrvice.
- Pecite na vrućem ulju s obje strane dok polpete ne poprime boju.