Recepti 24. veljače 2023.

Ukusno i zdravo: Dva recepta za deserte u kojima se uživa bez grižnje savjesti

foto: Pexels, Taylor Kiser

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Zdrava prehrana može biti izazov, ali s pravim receptima može biti i užitak. Ukoliko ste odlučili pripaziti na prehranu, predlažemo vam da isprobate ova dva super jednostavna, ukusna i niskokalorična deserta s kojima se možete zasladiti bez grižnje savjesti

Najčešća zabluda o zdravoj prehrani koju često čujemo je da se potrebno odreći slatkog ukoliko želimo reducirati tjelesnu težinu i riješiti se kojeg kilograma viška. No, to nije točno. Uravnoteža prehrana treba uključivati namirnice iz svih skupina hranjivih tvari koje su važne za zdravlje cijelog organizma, a postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine može se postići stvaranjem kalorijskog deficita. To znači da ćete svakodnevno unijeti manji broj kalorija od onog koji vaše tijelo sagorijeva.

Drugim riječima, iz svoje prehrane ne morate u potpunosti izbaciti omiljeni desert ili čokoladu, već ih je potrebno dozirati. Još bolji prijedlog je prilagoditi desert tako što ćete ukloniti rafinirani šećer, a mliječnu čokoladu koja obiluje dodanim šećerom zamijeniti tamnom čokoladom s visokim udjelom kakaa.

U nastavku vam donosimo recepte za dva zdrava deserta koja smo preuzeli iz ''Eurospin kuharice zdravih recepata''. Ne samo što su slasni i nutritivno izbalansirani, već su i niskokalorični pa u njima možete uživati bez grižnje savjesti. 

Keksi od slanutka i čokolade

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Slanutak je bogati izvor nutrijenata. Sadrži puno bjelančevina te ima niski glikemijski indeks. S tamnom čokoladom čini savršenu kombinaciju za keksiće koji su najfiniji kada se jedu topli.

Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 4-5

Sastojci:

  • 240 g Delizie dal Sole kuhanog slanutka
  • 160 g kikiriki/bademovog maslaca sobne temperature
  • 80 g Dolciando meda
  • 1 žličica praška za pecivo
  • malo soli (ako nemate slani kikiriki maslac)
  • 30 g nasjeckane Amo Essere Bio tamne čokolade

 | Author:

Priprema:

1. Sve sastojke, osim čokolade, stavite u blender i izblendajte do glatke smjese. 
2. Kada ste dobili glatku smjesu, umiješajte komadiće čokolade.
3. Mokrim rukama izradite kuglice i posložite ih na papir za pečenje.
4. Pecite na 180 stupnjeva 10 minuta (dok se ne zarumene i dobiju koricu).
5. Pustite ih kratko da se ohlade i jedite dok su još topli.

Čokolada s rižom

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Za razliku od komercijalnih čokolada punih šećera, tamna čokolada ima puno antioksidansa koji povoljno utječu na naše zdravlje, ali i na raspoloženje. Odaberite kvalitetnu tamnu čokoladu s minimalno 70-postotnim udjelom kakaa i sami napravite mnogima najdražu čokoladu s rižom, birajući količinu šećera i sastojaka koje ćete staviti u nju.

Vrijeme pripreme: 120 min
Broj osoba: 8-10

Sastojci: 

  • 400 g Amo Essere Bio tamne čokolade 70 %
  • 25 g Amo Essere Bio maslaca bez laktoze
  • 60 g kikiriki maslaca
  • prstohvat soli (ako su rižini krekeri neslani)
  • 5-6 Amo essere Bio rižinih krekera

 | Author:

Priprema: 

1. Otopite čokoladu i maslac na pari te umiješajte maslac od kikirikija.
2. Dodajte prstohvat soli ako imate neslane rižine krekere. 
3. Namrvite krekere (ubacite ih u krpu i kuhačom udarajte po krekerima) i pomiješajte s čokoladnom smjesom.
4. Izlijte na pleh na papir za pečenje, poravnajte i stavite u hladnjak na sat vremena dok se ne stisne.

U ''Eurospin kuharici zdravih recepata'' potražite još puno sličnih zdravih recepata, kako slatkih, tako i slanih! U kuharici vas očekuje ukupno 20 ukusnih i hranjivih recepata podijeljenih u 4 kategorije: doručak, međuobrok, ručak i desert, kao i savjeti stručnjaka koji će vam pomoći da se hranite i živite zdravije. Eurospin misli na zdravlje svojih kupaca i zato svima koji u razdoblju od četvrtka 23. do nedjelje 26. veljače potroše najmanje 25 eura u bilo kojoj Eurospin trgovini poklanja ''Eurospin kuharicu zdravih recepata''. Više detalja saznajte ovdje.

 | Author:

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:45 08. Ožujak 2023.

    predivno