Recepti Taste the Mediterranean 08. listopada 2022.

Vrhunski svjetski chefovi niche parfeme pretvaraju u ekskluzivna jestiva umjetnička djela

: Na festivalu Taste the Mediterranean powered by Tommy, imali smo priliku posjetiti ekskluzivnu radionicu o upotrebi začina u hrani, slastičarstvu i koktelima. foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Na jedinstvenoj manifestaciji koja slavi mediteransku hranu, gastronomiju, kulturnu baštinu i način života - festivalu Taste the Mediterranean powered by Tommy, imali smo priliku posjetiti ekskluzivnu radionicu o upotrebi začina u hrani, slastičarstvu i koktelima.

Split je od 4. do 9. listopada domaćin desetog izdanja festivala Taste the Mediterranean. Treću godinu zaredom festival se vratio u grad pod Marjanom, a središnja događanja ovogodišnjeg festivala održavaju se u prekrasnom novootvorenom hotelu Ambasador u Splitu. Uz ekskluzivne večere u renomiranim splitskim restoranima koji su otvoreni i za javnost, festivalski program uključuje panele, vinske radionice, kušanje maslinovih ulja, masterclassove za profesionalce i učenike, a sve to uz mnoštvo mediteranskih specijaliteta.

U sklopu festivala Taste the Mediterranean imali smo priliku sudjelovati na ekskluzivnoj radionici Spices & Scents (Začini i mirisi) – jesti, piti i mirisati, powered by Mediterranean Women Chefs. Riječ je o jedinstvenoj radionici o upotrebi začina i parfema u hrani, koktelima i slasticama. Radionicu su vodili Chef Marko Đurašević iz splitskog restorana Olive tree, barmen Marijan Maksan iz hotela Ambasador, pastry chef Keiko Nagae iz Pariza, Ivan Lozić, brand ambasador za Ormonde Jayne i konzultant za niche parfeme, a začine je osigurala Nadalina, poznati domaći proizvođač začina.

 | Author: Ivo Cagalj/PIXSELL foto: Ivo Cagalj/PIXSELL Gastro entuzijasti znaju da je za cjelovit gastronomski doživljaj potrebna sinergija različitih komponenti, a vrlo često se savršenstvo krije u detaljima, začinima i mirisima. Tijekom zanimljive radionice saznali smo male tajne primjene parfema Ormonde Jayne i egzotičnih začina Nadalina u slastičarskim i kulinarskim kreacijama vrhunskih chefova.

Naime, začine i parfeme su skladno u svoja jela ukomponirali chef Marko Đurašević, u koktel Marko Vital i Marijan Maksan te u svoje divne slastice, Keiko Nagae. Drugim riječima, gledali smo kako vrhunski chefovi i barmeni poput čarobnjaka parfeme pretvaraju u hranu i koktele. 

Iako na prvu zvuči neobično, olfaktivne odnosno parfemske večere (scent dinner) nisu novost u svijetu gastronomije. Riječ je o spoju dvaju iskustava, fine dininga, parfumerskog masterclassa i prezentacije parfema. Uparivanje se radi s esencijama ključnih sastojaka parfema, a riječ je o takozvanim kulinarskim ili gurmanskim parfemima u kojima su glavni sastojci začini, vanilija, kakaovac, đumbir, jestivo cvijeće, kava i koncentrati alkoholnih pića.

 | Author: Ivo Cagalj/PIXSELL foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na radionici smo prvo mirisali esencije sastojaka parfema, a zatim je poslužen slijed s hranom u kojemu su glavni sastojci isti kao u parfemu. Riječ je o vrlo zahtjevnom formatu za restorane i chefove koji svoje kulinarsko umijeće moraju podići na jednu potpuno novu razinu. Iako izazovne, takve večere predstavljaju poseban doživljaj za goste, budući da se dvostrukim stimulansom (miris i okus) na poseban način podražuju osjetila. Hrana i kokteli pripremljeni tijekom radionice bili su povezani s notama niche parfema Ormonde Jayne.

 | Author: Ivo Cagalj/PIXSELL ; Hrana i kokteli pripremljeni tijekom radionice bili su povezani s notama niche parfema Ormonde Jayne. foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pastry chef Keiko Nagae iz Pariza pripremila je slatke kreacije inspirirane niche mirisima Ormonde Jayne. Slastice su bila prava rapsodija mirisa i ukusa, vizualno impresivne poput pravih jestivih umjetničkih djela. 

 | Author: Ivo Cagalj/PIXSELL foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Chef Marko Đurašević osmislio je dvije vrhunske kulinarske kreacije. Parfem Muscat parfemske kuće Ormonde Jayne poslužio je kao inspiracija za dva slijeda. Prvi slijed zanimljivog naziva "srce parfema" sačinjen je od kuhinjske verzije Bloody Marry-a, s morskim notama i makaronom od rajčica, sorbetom od rajčica, perzijskom ružom, vanilijom i kampot paprom.

 | Author: Ivo Cagalj/PIXSELL foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Drugi slijed je nazvan "duša i tijelo", teksture je gazpacha, a pripremljen je na bazi cherry rajčice, aromatizirane datuljama, šafranom, kardamomom, alvom, dimom i „snijegom“ od aromatičnih ulja. Riječ je o uljima koja čine sastavne komponente parfema, a a koja se kemijskim procesima pretvaraju u "snijeg".

Sljedeći parfem koji je chef Marko Đurašević koristio kao inspiraciju za jelo je voćni miris Indus, također parfemske kuće Ormonde Jayne. Đurašević je kreirao "lažnu" rajčicu koja je bila punjena kremom od neretvanske dimljene jegulje, kremom od badema, korijanderom i jadranskim kozicama, a sve je to upotpunjeno aromom Palo Santo.

Čarobne koktele kreirao je barmen Marijan Maksan, koristeći vrlo rijetka i odležana pića i formule koja doslovno prate mirise parfema. Prvi koktel koji smo kušali je Botanist gin infused u kojem je Maksan odlično iskombinirao cvijet violete, Oolong čaj od jagoda i ananasa, Italicus, Memento, Tonka bean parfem, maslinovo ulje i rozi papar.  Drugi jednako impresivan koktel baziran je na kakau, vaniliji i makadamiji, uz dodatak aroma ananasa, banana, maslaca, šafrana i creole bittera. 

Uživali smo u neočekivanim i impresivnim kreacijama chefova i barmena koji su na festivalu Taste the Mediterranean posjetiteljima pružili jedinstveno gastronomsko iskustvo!

 | Author: Ivo Cagalj/PIXSELL :Radionicu su održali Chef Marko Đurašević iz splitskog restorana Olive tree, barmen Marijan Maksan iz hotela Ambasador, pastry chef Keiko Nagae iz Pariza, Ivan Lozić, brand ambasador za Ormonde Jayne foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Festival Taste the Mediterranean održava se pod pokroviteljstvom trgovačkog lanca Tommy - premium partnera festivala, Ministarstva turizma i HTZ-a, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i TZ grada Splita.

Možda vas zanima... Kušali smo pravo bogatstvo španjolskih delicija, evo što nas je oduševilo... Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.