gastro postao
Novo u Gastrosferi: tradicionalna britanska uskrsna poslastica - slatka peciva s grožđicama
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 20
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 202
Glazura
- 1 dl voda
- 1 dl sok od naranče (prirod. svježi)
- 60 g šećer, kristal
- 2 mala žlica med, vrcani
- 1 kom štapić cimeta
- 5 kom klinčići
Smjesa za križiće
- 3 žlica pšenično brašno, bijelo
- 6 žlica voda
- 2 žlica ulje, biljno
Tijesto
- 7 g suhi kvasac
- 2.50 dl voda
- 60 g šećer, kristal
- 500 g glatko brašno
- 0.50 mala žlica sol
- 100 g maslac, slani
- 200 g grožđice
- 0.50 mala žlica klinčići u prahu
- 1 mala žlica mljeveni cimet
- 0.50 mala žlica muškatni oraščić
- 2 kom limunova korica
- 1 kom narančina kora
- 1 kom jaje kokošje
Priprema
- za glazuru sve sastojke stavite u lončić i na laganoj vatri kuhajte 5 minuta, uz povremeno miješanje. Ostavite da se ohladi.
- Križiće pripremite tako da sve sastojke pomiješajte u gustu, glatku smjesu bez grudica.
- Stavite u slastičarsku vrećicu (ili vrećicu za zamrzavanje) i ostavite u hladnjaku do trenutka kada ćete smjesu nanijeti na peciva.
- Tijesto pripremite tako da prvo u većoj posudi pomiješajte suhi kvasac, toplu vodu i šećer. Miješajte dok se kvasac ne rastopi.
- Dodajte 250 g glatkog brašna i sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Pokrijte i ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi (dok se ovo predtijesto ne udvostruči).
- U drugu posudu stavite preostalih 250 g glatkog brašna, dodajte sol i mljevene začine te sve dobro pomiješajte. Dodajte maslac i utrljajte ga u brašno. Dodajte jaje i odstajalo, naraslo predtijesto i sve skupa rukama umijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
- Pokrijte i stavite 30 minuta na toplom mjestu.
- Tijestu sada dodajte grožđice i naribanu koricu limuna i naranče, sve premijesite, pokrijte i ostavite još 30 minuta
- Sada tijesto izručite na brašnom posutu plohu, lagano ga premijesite i podijelite na dvadesetak podjednakih, manjih loptica.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega složite pripremljena peciva (ostavite mali razmak između peciva). Pokrijte i ostavite da se dižu dok se ne udvostruče.
- Na peciva nanesite smjesu za križiće. Odrežite sami vrh vrećice sa smjesom od brašna, pa pažljivo na svako pecivo nanesite smjesu u obliku križa.
- Stavite peciva u zagrijanu pećnicu i pecite 15-20 minuta na 180-200°C, odnosno dok ne dobiju finu zlatnosmeđu boju.
- Vruća peciva premažite hladnom gazurom i poslužite.
Izvor Tatjana Pastuović Klaić