Recepti 13. listopada 2014.

Vruća peciva s križićem

Vruća peciva s križićem
gastro postao gastro.24sata.hr
Novo u Gastrosferi: tradicionalna britanska uskrsna poslastica - slatka peciva s grožđicama

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 20

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 202

Glazura

  • 1 dl voda
  • 1 dl sok od naranče (prirod. svježi)
  • 60 g šećer, kristal
  • 2 mala žlica med, vrcani
  • 1 kom štapić cimeta
  • 5 kom klinčići

Smjesa za križiće

  • 3 žlica pšenično brašno, bijelo
  • 6 žlica voda
  • 2 žlica ulje, biljno

Tijesto

  • 7 g suhi kvasac
  • 2.50 dl voda
  • 60 g šećer, kristal
  • 500 g glatko brašno
  • 0.50 mala žlica sol
  • 100 g maslac, slani
  • 200 g grožđice
  • 0.50 mala žlica klinčići u prahu
  • 1 mala žlica mljeveni cimet
  • 0.50 mala žlica muškatni oraščić
  • 2 kom limunova korica
  • 1 kom narančina kora
  • 1 kom jaje kokošje

Priprema

  1. za glazuru sve sastojke stavite u lončić i na laganoj vatri kuhajte 5 minuta, uz povremeno miješanje. Ostavite da se ohladi.
  2. Križiće pripremite tako da sve sastojke pomiješajte u gustu, glatku smjesu bez grudica.
  3. Stavite u slastičarsku vrećicu (ili vrećicu za zamrzavanje) i ostavite u hladnjaku do trenutka kada ćete smjesu nanijeti na peciva.
  4. Tijesto pripremite tako da prvo u većoj posudi pomiješajte suhi kvasac, toplu vodu i šećer. Miješajte dok se kvasac ne rastopi.
  5. Dodajte 250 g glatkog brašna i sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Pokrijte i ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi (dok se ovo predtijesto ne udvostruči).
  6. U drugu posudu stavite preostalih 250 g glatkog brašna, dodajte sol i mljevene začine te sve dobro pomiješajte. Dodajte maslac i utrljajte ga u brašno. Dodajte jaje i odstajalo, naraslo predtijesto i sve skupa rukama umijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
  7. Pokrijte i stavite 30 minuta na toplom mjestu.
  8. Tijestu sada dodajte grožđice i naribanu koricu limuna i naranče, sve premijesite, pokrijte i ostavite još 30 minuta
  9. Sada tijesto izručite na brašnom posutu plohu, lagano ga premijesite i podijelite na dvadesetak podjednakih, manjih loptica.
  10. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega složite pripremljena peciva (ostavite mali razmak između peciva). Pokrijte i ostavite da se dižu dok se ne udvostruče.
  11. Na peciva nanesite smjesu za križiće. Odrežite sami vrh vrećice sa smjesom od brašna, pa pažljivo na svako pecivo nanesite smjesu u obliku križa.
  12. Stavite peciva u zagrijanu pećnicu i pecite 15-20 minuta na 180-200°C, odnosno dok ne dobiju finu zlatnosmeđu boju.
  13. Vruća peciva premažite hladnom gazurom i poslužite.

Izvor Tatjana Pastuović Klaić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.