Pripremite salatu od kvinoje, kukuruza, cherry rajčica i krastavaca za samo pola sata. Ovo osvježavajuće jelo idealo je kao doručak ili "gablec" na poslu.
Kao brzi i konkretan obrok na poslu nameću se salate s kuhanim žitaricama. Žitarice ne moramo kuhati na štednjaku, već se možemo poslužiti i mikrovalnom. Kvinoju isperite i pomiješajte s vodom i stavite u mikrovalnu na najveću jačinu. Potrebno je otprilike 10 minuta, međutim, vrijeme kuhanja ovisi i o namirnici i o vrsti mikrovalne.
Donosimo vam recept za brzu salatu od kvinoje bogatu sezonskim povrćem i sirom.
Potrebno vam je:
- 1 šalica kvinoje
- 2.5 šalice vode
- sol
- 2 žlice jabučnog octa
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 režanja češnjaka
- 220 g dimljenog sira
- 300 g kukuruza
- 1 šalica cherry rajčica
- 1 šalica krastavca
- peršin
- bosiljak
Priprema:
- U vodu potopiti quinou, zagrijati na umjerenoj vatri i pustiti da proključa. Tek tada posoliti prstohvatom soli, smanjiti vatru na najmanji plamen i kuhati oko 15-20 minuta, dok kvinoja ne upije svu vodu.
- Usitnite dimljeni sir, cherry rajčice i krastavce, dodajte kukuruz i ohlađenu quinou.
- Salatu prelijte preljevom od maslinovog ulja, češnjaka i jabučnog octa kojeg ste prethodno izmiksali u blenderu. Ako je potrebno dodatno posolite , dobro promiješajte i poslužite posipano nasjeckanim bosiljkom i peršinom. Umjesto dimljenog sira možete koristiti i dimljeni tofu ili omiljeno pikantno suho meso.