Prhko savršenstvo s kobasicama zasitno je i divno jelo koje će vas dugo držati sitim. Ovu ukusnu pitu s nadjevom od kobasica, batata i sira možete servirati za ručak ili večeru, a jednako je senzacionalna dok je topla i dok je hladna.
Potrebno vam je:
Za tijesto:
- 250 g brašna
- Sol
- 125 g maslaca
- Jaje
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 0,5 žličice praška za pecivo
Za nadjev:
- 0,45 žličice mljevene paprike
- 3 kobasice
- Batat
- 2 slatka feferona
- 2 jaja
- 1 dl kiselog vrhnja
- 50 g ribanog sira
- Sol. papar, ružmarin
Priprema:
1. U zdjelu za miješanje prosijte brašno s malo praška za pecivo. Dodajte prstohvat soli, mljevenu papriku i hladan maslac narezan na listiće. Prstima utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte umućeno jaje i vrhnje te umijesite tijesto. Prema potrebi, ako je tijesto pretvrdo, dodajte malo mlijeka.
2. Kalup za pitu premažite maslacem. Razvaljajte tijesto i prebacite ga u kalup. Obložite njime dno i rubove ostavljajući višak tijesta preko ruba. Stavite tijesto u hladnjak dok ne pripremite nadjev.
3. Skuhajte batat u vodi i narežite na kockice, a kobasice narežite na kolutove. Pomiješajte vrhnje s umućenim jajima, dodajte ribani sir te začinite solju i paprom.
4. Izvadite tijesto iz hladnjaka. Izbodite ga vilicom te preko njega izlijte nadjev od vrhnja i jaja. Posložite po njemu kockice slatkoga krumpira, kolutove kobasica i sjeckane feferone. Stavite grančicu, dvije ružmarina. Višak rubova tijesta utisnite prstima oko nadjeva.
5. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pecite pitu 25-30 minuta dok tijesto ne porumeni.