Recepti 31. prosinca 2019.

Za sreću u novoj godini jede se makovnjača

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad je riječ o slasticama, u većini zemalja njeguje se jedno pravilo - za sreću u novoj godini poslužuje se kolač okruglog oblika.

U Hrvatskoj se za sreću jedu kolači s makom, najčešće makovnjača, koja zamotana u puni krug simbolizira ravnotežu. U Nizozemskoj se jede “olliebollen”, pecivo nalik na krafne, a Talijani se u novogodišnjoj noći slade slatkim kruhom s voćem, odnosno panettoneom.

 

mak naslovna.jpg Možda vas zanima... Obožavani mak u kolačima None

 

Za tijesto će ti trebati:

  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 120 g maslaca
  • 1 limun
  • 250 ml mlijeka
  • 1 kvasac
  • 600 g glatkog brašna
  • limunova korica
  • sol
  • maslac za premazivanje tepsije


Za nadjev:

  • 2,5 dl mlijeka
  • limunova korica od 1 limuna
  • cimet
  • 20 g grožđica
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 300 g mljevenog maka

 

Orahnjača Možda vas zanima... Ormakovnjača: Savijača od maka i oraha Kolumne


Priprema:

  1. Zamijesiti tijesto od brašna, malo soli, dignutog kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog maslaca. Tijesto zamijesiti tako da lako odvaja od posude i da se stvaraju mjehurići. Tijesto pokriti, staviti na toplo mjesto i pustiti da se diže 1 sat.
  2. Tijesto pažljivo podijeliti na dva dijela i ne mijesiti više već tanko razvaljati i namazati nadjevom i saviti u štrucu te staviti obje štruce na papir za pečenje u posudu za pečenje te pustiti da se tako diže još pola sata.
  3. Za nadjev samljeveni mak preliti kipućim mlijekom i kada se skroz ohladi dodati ostale sastojke. Prije pečenja premazati jajetom. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.