Kolumne Foodmas 26. studenoga 2018.

Ormakovnjača: Savijača od maka i oraha

Orahnjača
gastro postao gastro.24sata.hr
Makovnjača i orahnjača u jednom receptu, odnosno u jednoj štruci! Nije tako strašno kako zvuči, samo se pomiješaju svi nadjevi, ali jeste li spremni na izazov?

Ako vam se ukućani ne mogu odlučiti žele li orahnjaču ili makovnjaču, napravite sve u jednom!

Tijesto

  • 250 g glatkog brašna
  • 2 dl mlijeka
  • 60 g masti
  • 60 g šećera
  • 1 svježi kvasac
  • 3 jaja
  • 1 mala žlica soli
  • 10 g vanilin šećera

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Nadjev od oraha

  • 400 g oraha
  • 40 ml tamnog ruma
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 dl mlijeka
  • 10 g vanilin šećera

Nadjev od maka

  • 400 g sjemenki maka
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 dl mlijeka 
  • 10 g vanilin šećera

Priprema

  1. Rastopite kvasac u toplome mlijeku. U drugoj posudi izmiješajte ostale sastojke za tijesto.
  2. Kad se kvasac u mlijeku zapjeni i digne, dodajte u smjesu i sve miješajte 20-30 minuta. Prema potrebi, dodajte toplo mlijeko.
  3. Izmiješajte sastojke za nadjev ili ih kasnije razdijelite svaki na svoju stranu tijesta.
  4. Stavite tijesto na toplo i pustite da se diže od 30 do 40 minuta, a nakon toga ravnomjerno razvaljajte tijesto i nadjenite.
  5. Zarolajte i prebacite u nauljenu posudu za pečenje. Ostavite pokriveno da se još malo diže.
  6. Namastite i pecite 45 minuta na 175°C.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.