Deviled egg dip nije "zamjena" za punjena jaja nego njihova evolucija. Bez stresa hoće li se ljuska "odlijepiti". Samo dobar okus, gotov za manje od pola sata. I spreman za zdjelu čipsa!
Punjenjajaja imaju reputaciju retro delicije koja nestane s tanjura prije nego što se okreneš. I s razlogom jer su, ako su dobro napravljena, zakon. Ali onaj put do tanjura... e, to je druga priča.
Guljenje jaja koje završi u frustraciji, savršeno rezanje koje to nikad nije, punjenje koje ne surađuje... Ukratko – puno muke za nešto što traje dvije sekunde na tanjuru. Zato imamo za tebe deviled egg dip. Okus ostaje, a svi su sretni.
Što ovaj umak od jaja čini posebnim?
Krem sir ovom umaku daje glatkoću i punoću okusa. Dodaj još malo senfa, kisele krastavce, kap jabučnog octa i ljutog umaka i dobit ćeš savršenu ravnotežu između pikantnog, kremastog i svježeg. I sve to bez potrebe da nešto izgleda savršeno.
Jaja ionako idu ravno u blender. Ovo je recept za umak od jaja koji možeš napraviti doslovno jednom rukom i poslužiti za druženje, brunch, rođendan, piknik ili jednostavno zato što ti se jede nešto uz čips.
Ne gasi ekran dok kuham
Deviled Egg Dip
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Jaje
4
kom
Krem sir
115
g
Majoneza
0,25
šalica
Kiseli krastavci
2
žlica
Dijon senf
1
žlica
Jabučni ocat
1
žlica
Ljuti umak
1
žličica
Sol
0,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Čips od krumpira
Dimljena paprika
Svježi vlasac
Postupak
Stavi jaja u veliki lonac i prelij ih hladnom vodom. Pusti da zavriju na jakoj vatri. Kad voda zakuha, makni lonac s vatre, poklopi i namjesti timer na 10 minuta. U međuvremenu pripremi zdjelu s hladnom vodom i ledom. Kad istekne 10 minuta, žlicom prebaci jaja u ledenu kupku i ostavi ih 3 minute. Kad se ohlade, oguli ih – ne brini ako se koje raspadne, ionako idu u blender.
U multipraktik ubaci krem sir, majonezu, sitno nasjeckane krastavce, senf, ocat, ljuti umak, sol i papar. Miksaj dok smjesa ne postane potpuno glatka. Dodaj kuhana jaja i nastavi miksati – ako voliš kremastu teksturu, miksaj do kraja; ako želiš da ostane koji komadić, samo nekoliko puta pulsiraj.
Ako ti se čini pregusto, dodaj malo tekućine iz staklenke s krastavcima (ili čak žlicu majoneze više). Ako imaš vremena, spremi u hladnjak na sat vremena – okusi će se još bolje povezati.
Prije posluživanja pospi s malo dimljene paprike, nasjeckanog vlasca ili mrvicama hrskave slanine.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
103 kcal
5 %
MASTI
9,00 g
12 %
KOLESTEROL
0,10 g
0 %
UH
1,00 g
0 %
PROTEINI
4,00 g
8 %
U zatvorenoj posudi ovaj umak u hladnjaku izdrži do pet dana. I zapravo postaje bolji svakim danom.