Donosimo odličan recept za savršen doručak - turska poširana jaja. Recept je s potpisom slavne britanske kuharice Nigelle Lawson
Nema boljeg početka dana od savršenog doručka. Zna to i slavna britanska kuharica Nigella Lawson koja najradije za doručak jede - jaja. A posebno joj se sviđaju turska poširana jaja na začinjenom grčkom jogurtu za koja smo sigurni da će oduševiti i tebe.
Pripremajući ovaj recept - turska poširana jaja, Nigella je u videu otkrila i svoju metodu poširanja jaja koja uspijeva svaki put. Donosimo Nigellin recept za turska poširana jaja i nekoliko njezinih savjeta kako da ovo jelo svaki put ispadne savršeno.
Posudu promjera cca 22 cm napuni vodom do 4 cm. Stavi na vatru i poklopi kako bi se voda brđe zagrijala. Na tanjur stavi nekoliko listova kuhinjskog urbusa, pripremi u šeflju - neka oboje bude blizu posude u kojoj se grije voda.
Napuni vodom i drugu posudu (na kojoj može stajati posuda za kuhanje na pari), također do 4 cm, i pusti da zakipi. U posudu za kuhanje na pari stavi grčki jogurt, umiješaj mljeveni češnjak i sol - pazi da dno ove posude ne dodiruje vodu. Miješaj dok umak ne postigne temperaturu tijesa i gustoću lagano tučenog slatkog vrhnja. Ugasi vatru no pusti zdjelu i dalje iznad pare.
Lagano rastopi maslac u maloj posudi i pusti ga na vatri dok ne počne poprimati lagano smeđu boju (beurre noisette, odnosno smeđi maslac), no pazi da se ne 'zapali'. Ugasi vatru, umiješaj maslinovo ulje i pahuljice Aleppo čili papričice. Dve će se jako zapjeniti, no to te ne treba zabrinjavati. Ostavi sa strane dok pripremaš jaja.
U ovmom trenutku kreni tostirati kruh.
Sada je vrijeme za poširanje jaja. Svatko ima svoju metodu, pa tako i Nigella.
Ona jedno po jedno jaje, razbije u fino sito postavljeno iznad male zdjele, zatim ga malo podigne i lagano vrti oko 30 sekundi, puštajući da vodenasti dio bjelanjka kapne u zdjelu. Nježno stavi jaje u malu šalicu ili ramekin posudicu za nabujak i dodaj 1 žličicu limunova soka - direktno na jaje, ne u vodu za poširanje!
"Znam da svi drugi preporučuju ocat, ali ja jednostavno ne volim njegov okus na jajetu, a limunovim sokom postiže se ista stvar", poručuje Nigella prije nego što cijeli postupak ponovi i s drugim drugim jajetom.
Kad voda za poširanje tek počne ključati, uzmi šalicu ili ramekin posudu s jajem nježno ga ubacit u vodu, odnosno ako prirpemaš 2 jaja onda ubaci po jedno sa svake strane posude s kipužom vodom. Smanji vatru tako da voda uopće ne kipi i poširaj jaja 3-4 minute dok se bjelanjci ne stvrdnu, a žumanjci još ostanu tekući. Premjesti jaja šupljikavom žlicom na tanjur obložen papirom da ukloniš višak vode.
Topli kremasti jogurt razdijeli u 2 plitke zdjelice, u svaku stavi poširano jaje, okolo i malo preko jogurta prelij rastopljenim maslacem, po vrhu pospi nasitno nasjeckan kopar i posluži uz prepečeni kruh.
Donosimo još super recepata za jela od jaja, kao i super savjete!