Kremasti složenac s kroasanima, sirom i sjemenkama za savršen početak dana
Kremasti složenac s kroasanima, sirom i sjemenkama odlična je verzija klasičnog doručka u pećnici inspirirana je idejom sočnih peciva punjenih sirom, posutih sjemenkama i obogaćenih bogatom, slanom kremom od jaja i sira. Kremasti sir s mladim lukom unosi svježinu i blagu pikantnost, dok se mekano tijesto lijepo povezuje sa slasnim nadjevom.
Savjeti za savršen složenac
Pečenje u dobro namašćenoj posudi osigurava da se složenac lako reže i poslužuje bez lijepljenja. Ako želiš postići dodatnu hrskavost, kroasane lagano premaži otopljenim maslacem prije pečenja.
Ne gasi ekran dok kuham
Kremasti složenac od kroasana sa sirom i jajima
15 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
Krem sir
115
g
Mladi luk
0,33
šalica
Lisnato tijesto
1
kom
Jaje
6
kom
Mlijeko
1
šalica
Vrhnje za kuhanje
0,60
šalica
Gauda
30
g
Sjemenke - razne (sezanm suncokret, chia...)
Postupak
Zagrij pećnicu na 175°C. Namaži posudu za pečenje dimenzija 33 x 23 cm maslacem. U maloj zdjeli vilicom izmiješaj krem sir, nasjeckani mladi luk i ½ žličice soli.
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljaj lisnato tijesto i izreži ga u trokute. Podijeli smjesu krem sira na osam dijelova i rasporedi je po širokom dijelu svakog komada tijesta. Zarolaj tijesto od širokog kraja prema vrhu kako bi se sir zatvorio unutra, a zatim peciva složi dijagonalno u pripremljenu posudu.
U srednjoj zdjeli umuti jaja, mlijeko, vrhnje i ribanu goudu. Dodaj malo soli po ukusu. Smjesu ravnomjerno ulij u posudu oko peciva, pazeći da ne preliješ preko vrhova peciva. Pospi vrh peciva sjemenkama.
Peci dok jaja ne postanu napuhana i čvrsta, a peciva zlatnosmeđa, otprilike 30-35 minuta. Pusti da se hladi 10 minuta prije posluživanja. Po želji pospi dodatnim mladim lukom i posluži uz ljuti umak.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
401 kcal
20 %
MASTI
30,00 g
41 %
KOLESTEROL
0,02 g
0 %
UH
20,00 g
7 %
PROTEINI
13,00 g
26 %
Ovaj složenac može se pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do 2 dana. Prije posluživanja potrebno ga je tek lagano zagrijati u pećnici.