Recepti Doručak 04. veljače 2025.

Složenac od kroasana, sira i jaja za "mljac" doručak

Doručak
15 MIN
50 MIN
6
SREDNJE
Složenac od kroasana, sira i jaja za "mljac" doručak
Složenac od kroasana, sira i jaja za "mljac" doručak
foto: @deenchefpaula Pinterest
Kremasti složenac s kroasanima, sirom i sjemenkama za savršen početak dana

Kremasti složenac s kroasanima, sirom i sjemenkama odlična je verzija klasičnog doručka u pećnici inspirirana je idejom sočnih peciva punjenih sirom, posutih sjemenkama i obogaćenih bogatom, slanom kremom od jaja i sira. Kremasti sir s mladim lukom unosi svježinu i blagu pikantnost, dok se mekano tijesto lijepo povezuje sa slasnim nadjevom. 

Savjeti za savršen složenac

Pečenje u dobro namašćenoj posudi osigurava da se složenac lako reže i poslužuje bez lijepljenja. Ako želiš postići dodatnu hrskavost, kroasane lagano premaži otopljenim maslacem prije pečenja.

Ne gasi ekran dok kuham

Kremasti složenac od kroasana sa sirom i jajima
15 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslac
  • Krem sir 115 g
  • Mladi luk 0,33 šalica
  • Lisnato tijesto 1 kom
  • Jaje 6 kom
  • Mlijeko 1 šalica
  • Vrhnje za kuhanje 0,60 šalica
  • Gauda 30 g
  • Sjemenke - razne (sezanm suncokret, chia...)
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175°C. Namaži posudu za pečenje dimenzija 33 x 23 cm maslacem. U maloj zdjeli vilicom izmiješaj krem sir, nasjeckani mladi luk i ½ žličice soli.


  2. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljaj lisnato tijesto i izreži ga u trokute. Podijeli smjesu krem sira na osam dijelova i rasporedi je po širokom dijelu svakog komada tijesta. Zarolaj tijesto od širokog kraja prema vrhu kako bi se sir zatvorio unutra, a zatim peciva složi dijagonalno u pripremljenu posudu.


  3. U srednjoj zdjeli umuti jaja, mlijeko, vrhnje i ribanu goudu. Dodaj malo soli po ukusu. Smjesu ravnomjerno ulij u posudu oko peciva, pazeći da ne preliješ preko vrhova peciva. Pospi vrh peciva sjemenkama.


  4. Peci dok jaja ne postanu napuhana i čvrsta, a peciva zlatnosmeđa, otprilike 30-35 minuta. Pusti da se hladi 10 minuta prije posluživanja. Po želji pospi dodatnim mladim lukom i posluži uz ljuti umak.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

401 kcal

20 %

MASTI

30,00 g

41 %

KOLESTEROL

0,02 g

0 %

UH

20,00 g

7 %

PROTEINI

13,00 g

26 %

 

Ovaj složenac može se pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do 2 dana. Prije posluživanja potrebno ga je tek lagano zagrijati u pećnici.

Ako imaš višak lisnatog tijesta, evo super ideja!

Možda vas zanima... Zamiriši kuhinju domaćim kroasanima! Kolumne Možda vas zanima... Mini kroasani novi su trendovski doručak ili slatki zalogaj Recepti Možda vas zanima... Mamini kroasani... zato jer su najbolji! Kolumne Možda vas zanima... Kroasani s orasima, bademima i cimetom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.