Donosimo odličnu ideju za konkretan doručak ili brzi ručak - preukusan španjolski tortilla omlet s krumpirima, španjolskom kobasicom i karameliziranim lukom. Bolje ne može!
Stalno smo u potrazi za novim idejama za brzi ručak ili večeru, ali i konkretan slani doručak. Rješenje nam nudi pobjednica španjolskog MasterChefa, mlada kuharica, i food blogerica María Lo koja svaki tjedan na svom Instagramu objavljuje nove slasne ideje za fina jela.
Ovaj put María nas je oduševila svojim receptom za španjolski tortilla omlet kojem dozu konkretnosti daju prženi krumpiri, španjolska chistorra kobasica, rastopljeni sir i karamelizirani luk. Teško da može bolje!
María Lo ne skriva tajne uspješne pripreme ovog jednostavnog, a tako slasnog jela... Naprotiv, sve trikove otkriva na svom Instagram profilu, a mi ih prenosimo u receptu koji donosimo u nastavku.
Ne gasi ekran dok kuham
Španjolski tortilla omlet sa chistorra kobasicom, krumpirom i karameliziranim lukom - recept by María Lo
8 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
Krumpir
5
kom
Jaje
5
kom
Maslinovo ulje
Luk
1
kom
Španjolska kobasica chistorra
100
g
Sir
50
g
Sol
Postupak
Prvo treba karamelizirati luk(taj postupak može se napraviti i unaprijed). Tava se stavi na srednje slabu vatru, u nju se dodag žlica maslaca i luk, narezan na tanke polumjesece. Za karameliziranje luka trebat će ti 20-30 minuta.
Dok se luk karamelizira, pripreme se ostali sastojci: krumpir se oguli i nareže na kockice. Kockice krumpira isperu se vodom i puste da se cijede u cjedilu.
Sir se nareže na kockice veličine cca 0.5 cm.
Svježa chistorra kobasica se razreže, oguli se koža, te se komadi mesa kobasice poprže u istoj tavi u kojoj se karamelizirao luk. Kobasica se prži sve dok ne pusti masnoću i lijepo se zapeče.
Popržena kobasica stavi se sa strane.
U durgoj, velikoj tavi s dosta maslinova ulja poprže se krumpiri na srednjoj vatri, dok ne omekšaju. Pred kraj prženja temperatura se pojača da dobiju hrskavu koricu i liepu zatnosmeđu boju.
Dok se krumpiri prže, izmute se jaja i stave sa strane.
Kad su krumpiri lijepo prženi izvade se iz tave i ostave na kuhinjskom papiru da upije višak masnoće.
Kada se ocijedi viša masnoće prženi krumpiri pomiješaju se s jajima, doda se i popržena kobasica oko 1 žlica karameliziranog luka, sira i sol prema ukusu. Sve se dobro promiješa i puti da stoji oko 5 minuta kako bi krumpiri upili dio jaja.
Doda se malo ulja u čistu tavu te se ona zagrije na srednje jakoj vatri. Kad tava postane vruća, ubaci se smjesa za omlet/tortilju. Pustiti da se lijepo zapeče s jedne strane, pažljivo preokrenut na drugu stranu uz pomoć čistog veikog plitkog tanjura i pustiti da se lijepo zapeče i s druge strane.
Posluži se s dobrim, po mogućnosti domaćim kruhom, rajicama ili nekom drugog salatom koja je u sezoni te vrhunskim maslinovim uljem. Dobar tek!