gastro postao
Tražimo sve moguće načine da uključimo jagode u desert. Galette je francuska rustikalna pita koja na najbolji mogući način naglašava ove slatke plodove.
Sočne i slatke jagode u omotaču od hrskavog tijesta idealan je brzi desert kojeg mogu napraviti i oni koji nisu vješti u spravljanju slastica.
Potrebno vam je:
Hrskavo tijesto:
- 1,5 šalica brašna
- ¼ šalice kukuruznog brašna
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
- 4 žlice maslaca
- ¼ šalice vode
Fil:
- 300 g jagoda narezanih na šnite
- 100 g šećera
- 4 žlice limunovog soka
- 1 razmućeno jaje za premazivanje kore
Priprema:
- Sve sastojke za tijesto stavite u posudu i umijesite glatko tijesto. Kao i svako prhko tijesto i ovo se mora odmoriti 30 minuta u hladnjaku.
- Narezane jagode stavite u posudu. Dodajte šećer i limunov sok i dobro promiješajte. Ostavite da se mariniraju dok tijesto nije spremno.
- Tijesto razvaljajte u oblik kruga i stavite u okrugli kalup za pitu. Tijesto vam mora viriti 5 cm izvan kalupa kako biste formirali poznati oblik galette.
- Jagode pažljivo posložite na koru. Zatim, rubove koji vire prebacite unutra preklapajući ih kako bi vam ravnomjerno sve stalo. Premažite koru razmućenim jajetom.
- Pecite na 200 stupnjeva, 25-30 minuta.
U slast!