gastro postao
                                            
                                        
                                    Tražimo sve moguće načine da uključimo jagode u desert. Galette je francuska rustikalna pita koja na najbolji mogući način naglašava ove slatke plodove.
                                
                                
                                    
                                
                                Sočne i slatke jagode u omotaču od hrskavog tijesta idealan je brzi desert kojeg mogu napraviti i oni koji nisu vješti u spravljanju slastica.
Potrebno vam je:
Hrskavo tijesto:
- 1,5 šalica brašna
 - ¼ šalice kukuruznog brašna
 - 1 žlica šećera
 - 1 žličica soli
 - 4 žlice maslaca
 - ¼ šalice vode
 
Fil:
- 300 g jagoda narezanih na šnite
 - 100 g šećera
 - 4 žlice limunovog soka
 - 1 razmućeno jaje za premazivanje kore
 
Priprema:
- Sve sastojke za tijesto stavite u posudu i umijesite glatko tijesto. Kao i svako prhko tijesto i ovo se mora odmoriti 30 minuta u hladnjaku.
 - Narezane jagode stavite u posudu. Dodajte šećer i limunov sok i dobro promiješajte. Ostavite da se mariniraju dok tijesto nije spremno.
 - Tijesto razvaljajte u oblik kruga i stavite u okrugli kalup za pitu. Tijesto vam mora viriti 5 cm izvan kalupa kako biste formirali poznati oblik galette.
 - Jagode pažljivo posložite na koru. Zatim, rubove koji vire prebacite unutra preklapajući ih kako bi vam ravnomjerno sve stalo. Premažite koru razmućenim jajetom.
 - Pecite na 200 stupnjeva, 25-30 minuta.
 
U slast!