Pjenasti bomboni koje vole sva djeca! Neodoljivo mekane kuglice ili s’mores, kremasti zalogaj uronjen u čokoladu i pritisnut između dva keksa, samo neki su od deserata čiji je glavni sastojak popularni sljezov kolačić.
Umjesto kupovnih vrlo je lako pripremiti i domaće sljezove kolačiće.
Sastojci:
- 1 bjelanjak
- 20 dag šećera u prahu
- 1,5 dcl vode
- 20 dag kristal šećera
- 2 dkg želatine u prahu
- 25 dkg kokosa
- 1 dcl vode
Priprema:
- Istucite bjelanjak u čvrsti snijeg. Dodajte šećer u prahu i miješajte dok ne postane gusto.
- Prokuhajte 1,5 dcl vode s kristal šećerom i lagano miješajući dodajte bjelanjku sa šećerom. Miksajte 10-tak minuta.
- Prokuhajte želatinu u 1 dcl vode, vruću vodu dodajte smjesi i miksajte još 15 minuta.
- Dodajte kokos i promiješajte.
- Izlijte smjesu u lim za pečenje i stavite na 2 sata u zamrzivač.
- Nakon što se smjesa ohladila, izrežite na željeni oblik.
Savjet: Uz samo nekoliko kapi arome željenog okusa možete dobiti marshmallowse u drugačijim bojama I okusima.
Jedite ih hladne ili ih nabodite na štapić i zagrijte iznad roštilja kako bi se otopili i postali mekani. Osim običnih bijelih marshmallowsa, možete napraviti i čokoladne, a dovoljno je u želatinu otopljenu u vodi dodati nekoliko žlica kakaa u prahu.Da biste ih obojili, koristite ekstrakt jagode ili jestive boje.
Kako se marshmallowsi ne bi lijepili jedan za drugi u posudi u kojoj ste ih poslužili, prije posluživanja uvaljajte ih u šećer u prahu ili, ako ste radili čokoladne sljezove kolačiće, u kakao u prahu.
Sa samo tri sastojka pripremite najslasniju kremastu pitu. Na dno kalupa za torte utisnite izmljevene kekse, izmrvljenu čokoladu i domaće marshmallowse pa kratko zapecite da se sve otopi. Zatim dodajte kuglice sladoleda i ohladite.