Talijanski klasik, bruschetta se može servirati kao brzo i ukusno predjelo, grickalica.... Tradicionalni recept iz 15. stoljeća uključuje krišku kruha pripremljenog na grillu i lagano premazanog svježim češnjakom te začinjenog maslinovim uljem i octom. Danas postoji gotovo neograničeni broj varijacija bruschetta i upravo tu leži njihova ljepota. Možete modificirati kombinaciju namirnica koju dodajete po vlastitom ukusu i uvijek ćete dobiti ukusan i brz obrok.
Donosimo vam recept za bruschette u sirno-voćnoj kombinaciji, mascarpone i jagode.
Potrebno vam je:
- 1 francuski kruh
- 100 g mascarponea
- 200 g jagoda
- 100 ml vrhnja za šlag
- 50 g smeđeg šećera
- 50 g šećera u prahu
- 2 male žlice gustina
- voda
- menta
Priprema:
- Narežite jagode na kockice, a mentu nasjeckajte na sitne komadiće. Francuz narežite na kose kriške i postavite na pladanj.
- Istucite slatko vrhnje za šlag i dodaj mu mascarpone sir, listiće mente i nastavite miksati dok se sve ne sjedini.
- Nasjeckane jagode i ostatak listića mente zajedno sa smeđim šećerom stavite u lonac i kuhajte dok ne ispusti sok, ali da ipak ostanu komadi jagoda. Zatim dodajte gustin pomiješan s vodom i kuhajte dok se ne zgusne. Stavite u hladnjak na 10 do 15 minuta da se malo ohladi.
- Kriške francuza premaži namazom od mascarponea, prelijte prohlađenim jagodama i ukrasite svježim listićima mente.