Puretina pohana u mješavini sjemenki s brokulom i pireom od batata idealan je ručak u kojem možete uživati bez grižnje savjesti.
Donošenje novih, zdravijih odluka mnogima je cilj ulaskom u novu godinu, no postavljanje plana prehrane i osmišljavanje jelovnika često zna biti prepreka na putu do ostvarivanja zacrtanih rezultata. Upravo zato smo u suradnji s Gorenjem pokrenuli projekt Dobar start kojim vam uz pomoć stručnih savjeta nutricionista i jednostavnih recepata naših Gastrolovaca želimo olakšati privikavanje na novu rutinu. Uz našu pomoć i malo dobre volje ona može postati vaš stil života.
Zrinka Zekulić, autorica bloga Gladuša, uz pomoć nutricionistice Petre Tonković osmislila je jednostavan i nutritivno bogat obrok koji predstavlja odlično izbalansiran omjer namirnica na tanjuru, a zatim je i demonstrirala koliko je lako pripremiti ga. Riječ je o puretini koju, umjesto u krušne mrvice ili smjesu za palačinke, uvaljamo u usitnjene sjemenke, a potom je, umjesto prženja u ulju, pečemo u pećnici s minimalnom količinom dodane masnoće.
Proteinsku namirnicu poput purećih ili pilećih prsa uvijek je najbolje poslužiti s kuhanim povrćem koje obiluje vlaknima, u ovom slučaju brokulom i kremastim pireom od batata. Ovaj jednostavan recept dokaz je da svatko može kuhati poput chefa, ukoliko ima dobru volju i odgovarajuće kuhinjske uređaje koji olakšavaju posao.
Recept pročitajte u nastavku.
Sastojci:
- 450 g purećih prsa
- 50 g bučinih sjemenki
- 50 g sjemenki suncokreta
- 15 g oraha
- 10 g sjemenki lana
- 100-150 g pirovog brašna
- 1 jaje
- 30 ml biljnog mlijeka
- sol
- maslinovo ulje
Postupak:
1. File puretine narežite na male medaljone, po dužini, debljine 2 cm.
2. Razmutite jaje i mlijeko. Sjemenke i orahe kratko usitnite uz pomoć štapne mješalice Gorenje. Komade puretine uvaljajte u brašno, pa u mlijeko s jajima i na kraju u smjesu sa sjemenkama.
3. Poslažite na papir za pečenje, poprskajte maslinovim uljem i pecite u pećnici Gorenje na 180 stupnjeva s ventilacijom 15-20 min.
4. Ukoliko imate kuhinjski termometar, temperatura najdebljeg dijela treba biti iznad 70 stupnjeva. Puretinu poslužite s kuhanim povrćem i pireom od batata.
Sastojci za prilog:
- 2 velika batata
- 1-2 češnja češnjaka
- sol i papar
- indijski začin garam masala
- maslinovo ulje
- biljno mlijeko
Postupak:
1. Ogulite batat, narežite ga na kockice, malo posolite i skuhajte zajedno sa češnjakom.
2. Kada je sve mekano, štapnom mješalicom Gorenje razradite batat (zajedno s kuhanim češnjakom), začinite paprom, garam masalom i muškatnim oraščićem.
3. Potom dodajte malo maslinovog ulja i malo mlijeka kako bi pire bio kremast.
Komentar nutricionistice Petre Tonković
'Energetska vrijednost svih sastojaka u receptu je 1750 kcal, dok jedna porcija ima 670 kcal. Jelo doprinosi ukupnom dnevnom unosu omega-3 i omega- 6 masnih kiselina, vitamina E, vitamina B skupine, magnezija, željeza, selena, cinka i prehrambenih vlakana. Klasično pohanje smo zamijenili pečenjem u pećnici kako bi smanjili udio nepoželjnih spojeva koji nastaju prilikom prženja hrane. Smjesu za pohanje smo nutritivno obogatili korištenjem integralnog pirovog brašna i mješavine mljevenih sjemenki. Dodatni izvori antioksidansa dolaze iz brokule koju je poželjno kuhati u što manje vode i što kraće, a pire od batata je dodatno obogaćen maslinovim uljem i biljnim mlijekom koji, kao izvori masti, doprinose smanjenju gubitka karotenoida, antioksidansa karakteristične narančaste boje', objasnila je Petra Tonković, mag.nutr.
Još zdravih recepata te brojne savjete nutricionista kako se zdravije hraniti i usvojiti zdrave navike potražite na micrositeu Dobar start - projektu koji je missGastro pokrenuo u suradnji s Gorenjem.