Recepti Recepti za dobar start 22. veljače 2023.

Zdrava verzija pohane puretine s pireom od batata

foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Da zdrava prehrana ne mora biti komplicirana i skupa, dokazala je još jednom Gastrolovka Zrinka Zekulić koja je uz pomoć nutricionistice Petre Tonković osmislila zdrav i izbalansiran obrok koji vam neće oduzeti previše vremena.

Puretina pohana u mješavini sjemenki s brokulom i pireom od batata idealan je ručak u kojem možete uživati bez grižnje savjesti.

Donošenje novih, zdravijih odluka mnogima je cilj ulaskom u novu godinu, no postavljanje plana prehrane i osmišljavanje jelovnika često zna biti prepreka na putu do ostvarivanja zacrtanih rezultata. Upravo zato smo u suradnji s Gorenjem pokrenuli projekt Dobar start kojim vam uz pomoć stručnih savjeta nutricionista i jednostavnih recepata naših Gastrolovaca želimo olakšati privikavanje na novu rutinu. Uz našu pomoć i malo dobre volje ona može postati vaš stil života.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Zrinka Zekulić, autorica bloga Gladuša, uz pomoć nutricionistice Petre Tonković osmislila je jednostavan i nutritivno bogat obrok koji predstavlja odlično izbalansiran omjer namirnica na tanjuru, a zatim je i demonstrirala koliko je lako pripremiti ga. Riječ je o puretini koju, umjesto u krušne mrvice ili smjesu za palačinke, uvaljamo u usitnjene sjemenke, a potom je, umjesto prženja u ulju, pečemo u pećnici s minimalnom količinom dodane masnoće.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Proteinsku namirnicu poput purećih ili pilećih prsa uvijek je najbolje poslužiti s kuhanim povrćem koje obiluje vlaknima, u ovom slučaju brokulom i kremastim pireom od batata. Ovaj jednostavan recept dokaz je da svatko može kuhati poput chefa, ukoliko ima dobru volju i odgovarajuće kuhinjske uređaje koji olakšavaju posao. 

Recept pročitajte u nastavku.

Sastojci:

  • 450 g purećih prsa
  • 50 g bučinih sjemenki
  • 50 g sjemenki suncokreta
  • 15 g oraha
  • 10 g sjemenki lana
  • 100-150 g pirovog brašna
  • 1 jaje
  • 30 ml biljnog mlijeka
  • sol
  • maslinovo ulje

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Postupak:

1. File puretine narežite na male medaljone, po dužini, debljine 2 cm.

2. Razmutite jaje i mlijeko. Sjemenke i orahe kratko usitnite uz pomoć štapne mješalice Gorenje. Komade puretine uvaljajte u brašno, pa u mlijeko s jajima i na kraju u smjesu sa sjemenkama.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL

3. Poslažite na papir za pečenje, poprskajte maslinovim uljem i pecite u pećnici Gorenje na 180 stupnjeva s ventilacijom 15-20 min.

4. Ukoliko imate kuhinjski termometar, temperatura najdebljeg dijela treba biti iznad 70 stupnjeva. Puretinu poslužite s kuhanim povrćem i pireom od batata.

Sastojci za prilog:

  • 2 velika batata
  • 1-2 češnja češnjaka
  • sol i papar
  • indijski začin garam masala
  • maslinovo ulje
  • biljno mlijeko 

Postupak:

1. Ogulite batat, narežite ga na kockice, malo posolite i skuhajte zajedno sa češnjakom.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL

2. Kada je sve mekano, štapnom mješalicom Gorenje razradite batat (zajedno s kuhanim češnjakom), začinite paprom, garam masalom i muškatnim oraščićem.

3. Potom dodajte malo maslinovog ulja i malo mlijeka kako bi pire bio kremast.

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Komentar nutricionistice Petre Tonković

'Energetska vrijednost svih sastojaka u receptu je 1750 kcal, dok jedna porcija ima 670 kcal. Jelo doprinosi ukupnom dnevnom unosu omega-3 i omega- 6 masnih kiselina, vitamina E, vitamina B skupine, magnezija, željeza, selena, cinka i prehrambenih vlakana. Klasično pohanje smo zamijenili pečenjem u pećnici kako bi smanjili udio nepoželjnih spojeva koji nastaju prilikom prženja hrane. Smjesu za pohanje smo nutritivno obogatili korištenjem integralnog pirovog brašna i mješavine mljevenih sjemenki. Dodatni izvori antioksidansa dolaze iz brokule koju je poželjno kuhati u što manje vode i što kraće, a pire od batata je dodatno obogaćen maslinovim uljem i biljnim mlijekom koji, kao izvori masti, doprinose smanjenju gubitka karotenoida, antioksidansa karakteristične narančaste boje', objasnila je Petra Tonković, mag.nutr.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Još zdravih recepata te brojne savjete nutricionista kako se zdravije hraniti i usvojiti zdrave navike potražite na micrositeu Dobar start - projektu koji je missGastro pokrenuo u suradnji s Gorenjem.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 16:44 22. Veljača 2023.

    Batat zakon