gastro postao
Karamelizirane banane se toliko brzo i jednostavno prave da su pravi adut iz rukava za 'hitne' situacije u kojima svi želimo nešto slatko isti tren. Puno fruktoze i voćnih šećera koje sadrže prava su doza slatkog koja nam treba – i k tome zdravija nego kupovni slatkiši
Sastojci:
- 2 - 3 banane
- 4 - 6 žlica granuliranog šećera (ili više)
- Maslac
Priprema:
- Nareži banane na deblje kolutiće ili uzdužne trake, ovisno o tvojim željama.
- Pospi šećer po tanjuru. Uvaljaj banane u šećer, dok potpuno ne 'pokupe' šećer.
- Dodaj malo maslaca u neprijanjajuću tavu srednje veličine i zagrij je na srednje jakoj vatri. Dodaj banane i šećer.
- Prži banane dok ne postanu svijetlo do zlatno smeđe, oko 4 - 5 minuta (možeš ih podići lopaticom ili vilicom da provjeriš). Pazi da ih ne prepečeš ili da ne zagore (ako osjetiš miris ili vidiš da su promijenile boju, odmah ih okreni). Vrijeme je fleksibilno jer ovisni o štednjaku i pogođenoj temperaturi.
- Nježno preokreni banane da porumene s druge strane, smanji temperaturu na srednju jačinu. Druga strana će porumeniti za otprilike jednu minutu.
- Prebaci banane na tanjur koji prethodno treba premazati maslacem (inače bi se banane mogle zalijepiti i postati gnjecave i ljepljive!) te ih posluži. Kao alternativu, možeš ih servirati sa sladoledom, uz palačinke ili kao obrok za doručak.