Recepti 04. siječnja 2016.

Žemlje sa slatkim krumpirom

žemlje
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 308

Potrebno vam je

  • 1 šalica mlijeko kravlje (1.8% masti )
  • 7 g suhi kvasac
  • 3.50 šalica pšenično brašno, bijelo
  • 0.50 žličica sol
  • 2 žlica maslac, slani
  • 2 kom krumpir, slatki
  • 1 kom jaje kokošje

Priprema

  1. U manjoj zdjelici pomiješajte zagrijano mlijeko i kvasac pa ga ostavite da odstoji oko 5 minuta.
  2. U zdjeli sa pričvršćenim mikserom pomiješajte 3 šalice brašna, šećer i sol.
  3. Dodajte omekšali maslac, jaje, skuhani i zgnječeni slatki krumpir i smjesu sa kvascem pa miksajte dok se svi sastojci povežu.
  4. Dodajte postepeno dovoljno brašna da tijesto ne bude ljepljivo.
  5. Mijesite tijesto rukama još oko 5 minuta da postane glatko.
  6. Zatim tijesto stavite u veliku namašćenu zdjelu i pokrijte krpom. Neka se diže na toplom dok se udvostruči, oko 1 sat.
  7. Nakon toga, pažljivo nalupajte tijesto da se ispuše. Podijelite ga na 12 jednakih dijelova, oblikujte lopte i posložite ih na namašćeni pladanj za pečenje. Pokrijte i ostavite ponovno da se tijesto digne, oko 40 min.
  8. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pecite žemlje 25 min, dok poprime zlatno smeđu boju na površini. 
  9. Izvadite iz pećnice i ohladite prije serviranja.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.