gastro postao
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 308
Potrebno vam je
- 1 šalica mlijeko kravlje (1.8% masti )
- 7 g suhi kvasac
- 3.50 šalica pšenično brašno, bijelo
- 0.50 žličica sol
- 2 žlica maslac, slani
- 2 kom krumpir, slatki
- 1 kom jaje kokošje
Priprema
- U manjoj zdjelici pomiješajte zagrijano mlijeko i kvasac pa ga ostavite da odstoji oko 5 minuta.
- U zdjeli sa pričvršćenim mikserom pomiješajte 3 šalice brašna, šećer i sol.
- Dodajte omekšali maslac, jaje, skuhani i zgnječeni slatki krumpir i smjesu sa kvascem pa miksajte dok se svi sastojci povežu.
- Dodajte postepeno dovoljno brašna da tijesto ne bude ljepljivo.
- Mijesite tijesto rukama još oko 5 minuta da postane glatko.
- Zatim tijesto stavite u veliku namašćenu zdjelu i pokrijte krpom. Neka se diže na toplom dok se udvostruči, oko 1 sat.
- Nakon toga, pažljivo nalupajte tijesto da se ispuše. Podijelite ga na 12 jednakih dijelova, oblikujte lopte i posložite ih na namašćeni pladanj za pečenje. Pokrijte i ostavite ponovno da se tijesto digne, oko 40 min.
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Pecite žemlje 25 min, dok poprime zlatno smeđu boju na površini.
- Izvadite iz pećnice i ohladite prije serviranja.