gastro postao
Pripremite domaći sladoled i uživajteu njemu tijekom zime
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 174
Potrebno vam je
- 100 g grožđice
- 90 ml tamni rum
- 250 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 100 g šećer, kristal
- 2 mala žlica ekstrakt vanilije
- 2 dl vrhnje za šlag
- tamna čokolada
- 6 kom kornet
Priprema
- Grožđice preliti rumom i ostaviti ih barem 1 sat da se namaču.
- Mlijeko zagrijati na vatri sve do trenutka vrenja. U međuvremenu umutiti žumanjke sa šećerom i ekstraktom vanilije, sve dok smjesa ne posvijetli i ne dobije ujednačenu boju. U umućene žumanjke dodati mlijeko i sve dobro promiješati.
- Dobivenu smjesu zatim kuhati na pari uz neprestano miješanje 8 do 10 minuta. Paziti da temperatura smjese ne prijeđe 75 stupnjeva.
- Smjesu ohladiti i staviti u hladnjak na 30 minuta. U međuvremenu umutiti šlag od slatkog vrhnja. Sjediniti smjesu sa šlagom i dodati grožđice.
- Kornete puniti s kremom i preliti preljevom od otopljene čokolade te staviti u hladnjak na hlađenje.