Recepti 23. prosinca 2019.

''Živjeti zdravo'' - jeste li već uočili ovaj žig i znate li što on znači?

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Prehrambeni proizvodi, koji na svojim pakiranjima imaju otisnut jamstveni žig ''Živjeti zdravo'', garantiraju zdravstvenu ispravnost, ali i kvalitetu sukladnu propisanim kriterijima od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo...

Proizvodi s jamstvenim žigom tako imaju smanjenu količinu soli, šećera i zasićenih masnih kiselina, zadovoljavaju preporučeni omjer energije i hranjivih te sadrže više vlakana, bjelančevina i vitamina zbog čega pozitivno utječu na naše zdravlje i kvalitetu života. 

Jedna od glavnih boljki modernog doba su nepravilne prehrambene navike, koje su često povezane s brzim i dinamičnim načinom života koje za posljedicu imaju povećanje kroničnih, nezaraznih bolesti, naročito krvožilnih i srčanih, kao i kraći životni vijek. Takvih navika nisu pošteđena niti djeca pa je rezultat toga pretjerana pretilost i porast prekomjerne tjelesne mase.Kako bi unaprijedili prehranu i prehrambene navike, potrebno je provesti reformulaciju proizvoda te realizirati mogućnosti jednostavnog izbora nutritivno povoljnije i izbalansirane hrane.

 | Author: Promo foto: Promo

Navođenje hranjivih vrijednosti hrane na deklaracijama pruža informacije potrošačima. Jamstveni žig ''Živjeti zdravo'' kojeg su uspostavili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva, namijenjen je poticanju proizvodnje i prepoznavanja nutritivno povoljnih proizvoda i proizvodnih tehnologija, reformulacije,  a u svrhu provođenja pravilne prehrane te pomaže potrošačima u bržem i zdravijem izboru.

Analiza proizvoda sukladno Kriterijima koju provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je besplatna za proizvođača, a Jamstveni žig se dodjeljuje na period od tri godine. Više o kriterijima koji mogu nositi jamstveni  žig ''Živjeti zdravo'' pronađite na sljedećem linku.

Proizvodi na kojima već sada možete pronaći jamstveni žig ''Živjeti zdravo'' jesu:

1. CROMARIS: ORADA, BRANCIN, HAMA

2. PP ORAHOVICA, slatkovodna riba: AMUR ODREZAK, ŠARAN ČIPS, ŠARAN IZNUTRICE, ŠARAN GLAVA-REP, ŠARAN FILE DIMLJENI 150 g, ŠARAN OČIŠĆENI, ŠARAN FILET, ŠARAN ODREZAK, SOM ODREZAK, ŠARAN CIJELI, ŠTUKA ODREZAK

3. VERONIKA: MASLAC, POSNI ZAGORSKI SVJEŽI SIR, SIRUTKA

4. DANI: Voćni sok Frukti kupina-jabuka; Voćni sok Frukti jabuka; Voćni sok Frukti mandarina-jabuka; Voćni sok Frukti aronija-jabuka; Voćni sok Frukt breskva-jabuka; Prirodni sok od višnje; Prirodni sok od limuna s korom i jabuke; Matični sok aronije 100%

5. SOKOVI ARONIJE – razni OPG-ovi /MANCE, KAPRONCA, BLAŠKOVIĆ, GOJAK, GRĐAN, GOLUB VIDMAR, ARONIJA UŽIVO, ERNOIĆ

Projekt Živjeti zdravo provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) , a provodi se od 2016. do 2022. godine. „Živjeti zdravo“ sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš. Jamstveni žig garantira  poticanje kvalitetniju ponudi, bolje prepoznavanje nutritivno povoljnih proizvod i proizvodnih tehnologija.

 | Author: Promo foto: Promo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.