Muffin je naziv za vrstu kolačića nastalu u SAD-u. Najčešće se jedu za doručak te su najukusniji dok su još topli, uz šalicu mlijeka ili čaja. Kada jednom savladate osnovni recept, uz samo poneke varijacije, moći ćete u mekano tijesto stavljati vama omiljene punjenje i muffine obogatiti aromom.
Čokolada, orašasti plodovi, voće... odaberite punjenje za koje mislite da u tom trenutku najbolje odgovara vašem raspoloženju. Ako se odlučite za pripremu muffina s hrskavom čokoladom, shvatit ćete pravo značenje poznate uzrečice ...prijeđimo s riječi na djela. Okus im je nevjerojatan, svaki zalogaj vas zove na još.
Što vam je potrebno od sastojaka?
- 2 šalice brašna
- žlica praška za pecivo
- pola žličice soli
- malo cimeta
- pakiranje čokoladnih kuglica
- 2/3 šalice punomasnog mlijeka
- pola šalice rastopljenog maslaca
- 2 žlice kiselog vrhnja, 2 jaja
- pola žličice ekstrakta vanilije
- 1/3 šalice šećera
- 1/3 šalice smeđeg šećera
Kako pripremiti?
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Dok se pećnica grije, krenite s pripremom smjese. U manjoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet.
- U drugu manju zdjelu stavite čokoladu i pola šalice mješavine suhih sastojaka i dobro pomiješajte tako da svaki komadić čokolade bude oboložen u mješavinu s brašnom.
- U veliku zdjelu pomiješajte zajedno sve preostale sastojke. Dodajte im suhe i lagano miješajte.
- Pomoću špatule ubacite čokoladne komadiće i lagano miješajte da se ravnomjerno rasporede po tijestu. Uz pomoć žlice za sladoled u namašćeni kalup za mufine stavljajte tijesto.
- Pecite 15 do 18 minuta.