gastro postao
Talijanski desert koji korijene vuče iz Francuske
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 426
Potrebno vam je
- 2 kom biskvit obični, nemasni
- 600 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 2 žlica šećer, u prahu
- 3 kom šlag fix
- 60 g lješnjak ,suhi
- 225 g višnje
- 50 g borovnice
- 200 g marmelada od marelica
- 4 žlica liker od amaretta
- 4 žlica vino, crveno stolno (12 vol % alkoh.)
- 200 g tamna čokolada
Priprema
- Slatko vrhnje istucite sa šlagfixom da bude čvrsto. Dodajte 2 žlice šećera u prahu i dobro umutite. Dodajte nasjeckane lješnjake, nasjeckane višnje (bez koštica, iz kompota) i borovnice. Dobro promiješajte, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak dok pripremate podlogu.
- Jedan biskvit (okrugli) razrežite da dobijete 8 jednakih dijelova. Složite ih u okruglu posudu zapremine 1,5 l, koju ste obložili plastičnom folijom, pa poprskajte mješavinom kratko prokuhanog vina i amaretta. Premažite biskvit marmeladom od malina pa u zdjelu prebacite kremu. Poravnajte je i poklopite drugim biskvitom (okruglim) te stavite u hladnjak najmanje 4 sata. Zatim je preokrenite na veliki tanjur ili pladanj te prelijte tamnom čokoladom, koju ste prije otopili na pari i ostavili da se malo prohladi.