27. lipnja 2016.

Šampinjoni sa sirom omotani pancetom

šampinjoni
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Napunite ih sirom, dodajte pancetu i uživajte u slasnim šampinjonima.

Hrskava panceta, kremasti sir i sočni šampinjoni recept su za sreću. Napunite gljive svježim sirom kojeg ste aromatizirali lukom i češnjakom, omotajte ih u pancetu i uživajte u slojevima i teksturama užitka. Smjesu od krem sira možete začiniti po želji začinima poput vlasca, peršina, pa čak i kopra.

Sastojci:

  • 16 većih šampinjona
  • 16 kriški pancete
  • 250 g svježeg krem sira
  • 1 mala glavica luka
  • 4 žlice ribanog tvrdog sira
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica sušenog timijana
  • ½ žličice mljevene sušene paprike
  • Sol i papar

Priprema:

  1. Šampinjone očistite papirnatim ručnikom i  odvojite stručke od klobuka.
  2. Stručke potom dobro usitnite nožem, a sitno nasjeckajte i luk i češnjak.
  3. Na ulju nekoliko minuta pirjajte luk na umjerenoj temperaturi, a zatim dodajte i češnjak te usitnjene stručke gljiva.
  4. Termički obrađujte dok sva tekućina koju otpuste šampinjoni ne ispari, a pred kraj dodajte timijan i začinite soli i paprom.
  5. Kada se pirjani stručci gljiva ohlade, pomiješajte ih sa svježim krem sirom, ribanim tvrdim sirom i mljevenom paprikom te dodajte soli i papra prema ukusu.
  6. Pripremljenom smjesom napunite klobuke gljiva, omotajte svaki klobuk jednom kriškom pancete i pričvrstite čačkalicom.
  7. Punjene gljive poslažite u nauljeni lim za pečenje tako da nadjeveni dio bude okrenut prema gore.
  8. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta – dok se slanina ne zapeče (možete peći i na roštilju).

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.