28. kolovoza 2014.

Sataraš i vina se vole

bakhov sataras.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Bakhov sin odabrao je dva crna i jedno bijelo vino kao pratnju klasičnom satarašu.

Malo tko zna da su Amerikanci ove godine na jednoj večeri imali priliku spoznati koliko se vole sataraš i hrvatska vina. U Huntingtonu kraj New Yorka uz taj lagani gulaš od paprike, rajčice i luka (Light Stew of Paprika, Tomatoes, and Onions), kako su ga predstavili, poslužili su Bibich R6 Riserva Cuvée 2010., crveno vino od po trećine babića, lasine i plavine iz Plastova kraj Skradina. Izbor je svakako zanimljiv, a bio bi i dobar da je riječ o mladom, a ne zrelom vinu i da nije odležalo u drvenoj bačvici od američkog hrasta što može biti primjereno jačim jelima od mesa, po mogućnosti crvenog, a ne povrću. Pa makar i dugo dinstanom na luku. Evo i prijedloga:

Recept za sataraš potražite ovdje.
 

  • Do 50 kuna

Chenin blanc Savanha Spier 2013.

Ne znam rade li na krajnjem jugu Afrike sataraš, ali znam da poprilično kompleksan okus tog jela jako otežava izbor vina u ovoj nižoj cjenovnoj kategoriji. Srećom, na nedavnom ocjenjivanju za Vinske zvijezde nagradili smo sa 90 bodova na listi do 100 relativno jeftino polusuho bijelo vino koje će odlično popratiti sataraš izraženim ugodnim kiselinama te izvrsno uklopljenim ostatkom šećera koji daje više punoće nego slatkoće. To je Chenin blanc vinarije Spier koji stoji manje od 40 kuna.

  • Od 50 do 100 kuna

Grabovac Syrah 2013.

Miriši po ljubičici i crnom ribizu. Živo je to, pitko, lijepo usklađeno mlado crveno vino mekanih tanina i svježe. Fino će zaokružiti gorkoću i slatkoću sataraša, pa i masnoću na kojoj je povrće pirjano. Vino je iz Prološca pokraj Imotskoga, a sorta potječe iz doline francuske rijeke Rhone. U svim bitnim riječima je slovo "r" koje na francuskom tako lijepo zvuči. Baš zbog te ugodne glazbe treba se držati tog imena syrah, a izbjegavati grublji australski naziv shiraz. Butelja je oko 90 kuna.

  • Više od 100 kuna

Šember Crni pinot 2012.

Tražio sam vino od lasine, dalmatinske sorte kojoj se u kraju Alena Bibića s početka ove priče posvećuje sve više pozornosti, no proizvodnja vina samo od te sorte još je toliko mala da ga se praktički može nabaviti jedino u vinarijama oko Skradina. Mnogi lasinu uspoređuju s crnim pinotom kojem su svježina, cvjetni i voćni mirisi te mineralnost najtraženije osobine. A najsvježiji hrvatski crni pinoti stižu s Plešivice pa ovom prilikom preporučujem Šemberov berbe 2012. čija butelja stoji oko 105 kuna.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.