26. srpnja 2016.

Savršen spoj - tjestenina punjena gljivama, pancetom i špinatom

punjene školjke
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Školjke od tjestenine napunite ukusnim nadjevom, a onda zapecite. Kremasto, sočno i jako, jako ukusno.

Školjkice su potpuno nepravedno zapostavljena vrsta tjestenine. Omogućuju igranje na toliko maštovitih načina, a mogu imati i okus vaših najdražih jela bez previše truda. Napunite ih bolognese umakom, bešamelom i pospite sirom pa uživajte u mini verziji lazanja. Punjene tikvicama, patlidžanom i rajčicama daju fini ratatouille s tjesteninom, a bešamelom u koji ste dodali veliku količinu sira, najbrži i najkremastiji ručak koji možete zamisliti.

Najviše nam se ipak sviđaju one nešto kreativnije, punjene špinatom, gljivama i hrskavom pancetom, a zatim prelijane umakom od rajčice. Uz finu salatu, brzinski i neodoljivo ukusan ručak je spreman.

Potrebno vam je:

  • Školjke od tjestenine
  • 1 luk
  • 5 režnja češnjaka
  • 250 g šampinjona
  • 7 traka pancete
  • Špinat, smrznuti ili svježi
  • 2 šalice svježeg sira
  • 2 šalice mozzarelle
  • 1 jaje
  • 1 šaka bosiljka
  • 1 šalica pelata
  • Parmezan
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Tjesteninu kratko skuhajte u posoljenoj vodi.
  2. Neka malo omekani, ali ostane nedovoljno kuhana.
  3. Kada je tjestenina gotova, isperite je hladnom vodom i ocijedite, zalijte maslinovim uljem.
  4. Zagrijte ulje na srednjoj vatri pa na to bacite luk i dva režnja češnjaka.
  5. Kuhajte oko jedne minute pa dodajte gljive nasjeckane na ploške.
  6. Pecite ih nekoliko minuta dok ne postanu meke.
  7. Dodajte špinat i kuhajte još dvije minute.
  8. Kada se malo ohlade, dodajte gljive i špinat u mješavinu svježeg sira, parmezana, jaja i bosiljka.
  9. Posolite i poparite pa time punite školjke.
  10. Na tavi popržite pancetu dok ne postane fino hrskava.
  11. Dio umiješajte u prethodno pripremljenu mješavinu, a dio ostavite.
  12. Umak napravite tako da na ulju zažutite češnjak, dodate pelate, malo vode i kuhate dok ne dobijete savršenu gustoću.
  13. Posolite i pospite svježim bosiljkom.
  14. Tepsiju lagano premažite maslinovim uljem i malo umaka, pa u nju posložite punjene školjke.
  15. Prelijte ih ostatkom umaka i pospite ostatkom pancete, mozzarellom i parmezanom.
  16. Pecite na 180 stupnjeva dok jelo ne dobije lijepu zlatnu boju.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.