Školjkice su potpuno nepravedno zapostavljena vrsta tjestenine. Omogućuju igranje na toliko maštovitih načina, a mogu imati i okus vaših najdražih jela bez previše truda. Napunite ih bolognese umakom, bešamelom i pospite sirom pa uživajte u mini verziji lazanja. Punjene tikvicama, patlidžanom i rajčicama daju fini ratatouille s tjesteninom, a bešamelom u koji ste dodali veliku količinu sira, najbrži i najkremastiji ručak koji možete zamisliti.
Najviše nam se ipak sviđaju one nešto kreativnije, punjene špinatom, gljivama i hrskavom pancetom, a zatim prelijane umakom od rajčice. Uz finu salatu, brzinski i neodoljivo ukusan ručak je spreman.
Potrebno vam je:
- Školjke od tjestenine
- 1 luk
- 5 režnja češnjaka
- 250 g šampinjona
- 7 traka pancete
- Špinat, smrznuti ili svježi
- 2 šalice svježeg sira
- 2 šalice mozzarelle
- 1 jaje
- 1 šaka bosiljka
- 1 šalica pelata
- Parmezan
- Maslinovo ulje
- Sol, papar
Priprema:
- Tjesteninu kratko skuhajte u posoljenoj vodi.
- Neka malo omekani, ali ostane nedovoljno kuhana.
- Kada je tjestenina gotova, isperite je hladnom vodom i ocijedite, zalijte maslinovim uljem.
- Zagrijte ulje na srednjoj vatri pa na to bacite luk i dva režnja češnjaka.
- Kuhajte oko jedne minute pa dodajte gljive nasjeckane na ploške.
- Pecite ih nekoliko minuta dok ne postanu meke.
- Dodajte špinat i kuhajte još dvije minute.
- Kada se malo ohlade, dodajte gljive i špinat u mješavinu svježeg sira, parmezana, jaja i bosiljka.
- Posolite i poparite pa time punite školjke.
- Na tavi popržite pancetu dok ne postane fino hrskava.
- Dio umiješajte u prethodno pripremljenu mješavinu, a dio ostavite.
- Umak napravite tako da na ulju zažutite češnjak, dodate pelate, malo vode i kuhate dok ne dobijete savršenu gustoću.
- Posolite i pospite svježim bosiljkom.
- Tepsiju lagano premažite maslinovim uljem i malo umaka, pa u nju posložite punjene školjke.
- Prelijte ih ostatkom umaka i pospite ostatkom pancete, mozzarellom i parmezanom.
- Pecite na 180 stupnjeva dok jelo ne dobije lijepu zlatnu boju.
Dobar tek!