gastro postao
Isprobajte prekrasnu kombinaciju muškatne tikve, majčine dušice i oraha, koje možete zamijeniti i pinjolima
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 811
Tijesto
- 300 g glatko brašno
- 3 kom jaje kokošje
- 0.50 mala žlica sol
Nadjev
- 1 kom tikva ,muškatna žuta
- 3 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 4 žlica orah, sirovi
- 3 žlica parmezan
- 3 žlica grožđice
- 2 žlica majčina dušica
- sol
- svježe mljeveni papar
Ostalo
- 1 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 2 kom jaje kokošje
- 100 g parmezan
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Ogulite muškatnu tikvu (cca 700 g), prerežite napola pa izvadite sjemenke i vlakna. Narežite na kockice veličine 3 cm i stavite na lim za pečenje.
- Poškropite trima žlicama ekstradjevičanskoga maslinova ulja i pecite u pećnici jedan sat, odnosno dok ne omekša i ne dobije lijepu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Stavite tikvu u prerađivač hrane i pasirajte dok ne postane kremasta. Izlijte pire u cjedilo i ostavite ga ondje jedan sat kako bi se iscijedila sva suvišna voda. Stavite pire u zdjelu i umiješajte ostale sastojke za nadjev. Začinite paprom i soli.
- Postupno stavljajte tijesto u stroj za izradu tjestenine, namješten na najtanju postavku. Pazite na to da stalno bude lagano pobrašnjeno, inače bi se moglo lijepiti.
- Stavite razvaljano tijesto na dobro pobrašnjenu površinu. Narežite na krugove koristeći se osamcentimetarskim rezačem – trebali biste dobiti 28 – 30 diskova.
- Na sredinu svakoga kruga stavite otprilike žličicu nadjeva i ravnomjerno ga rasporedite. Namažite rubove krugova tučenim jajetom i presavijte ih kako biste dobili tjesteninu u obliku polumjeseca. Prstima pritisnite rubove krugova da se krajevi spoje. Još malo vilicom pritisnite rubove kako nadjev ne bi iscurio.
- Kuhajte mezzelune u velikome loncu kipuće posoljene vode jednu minutu (ako je potrebno, radite u serijama), ocijedite i stavite na sredinu velikoga tanjura za posluživanje.
- Začinite s malo soli i papra. Poškropite ekstradjevičanskim uljem, pospite parmezanom i malo majčine dušice te odmah poslužite.
Izvor "Najbolja talijanska tjestenina", Gino D'Acampo