Vinogradi se nalaze na padinama brda Kozjak u Kaštelima, koje dijeli Dalmatinsku zagoru od pogleda na Jadransko more. Sa Kaštelanskog Gaja, lokaliteta na kojem se nalaze vinogradi, i 400 metara nadmorske visine - pruža se prekrasan pogled na Split i Trogir, te na srednjodalmatinske otoke.
Upravo zato vinova loza raste okupana sunčevim zrakama te prskana samo morskom solju. Uzgoj vinove loze i sam proces dobivanja vina isključivo je prirodan i ekološki uz minimalne intervencije čovjeka s ciljem da vino preslikava snagu same sorte loze te posebnost lokaliteta.
U ovom vinogradu odgajaju se samo sorte Trogirsko-kaštelanskog vinogorja koje su i njihovi preci sadili: od bijelih sorti Maraština, a od crnih sorti Plavac Mali, Kaštelanski Crljenak te Dobričić. U svojoj ponudi Vina Bedalov od crnih vina imaju vrhunska vina Plavac Mali, Kaštelanski Crljenak te posebni Cuvee Tribus koji sadrži cijelu rodbinsku obitelj u boci: Kaštelanski Crljenak i Dobričić kao roditelje te Plavac mali kao dijete. Od bijelih vina nude vrhunsko vino Maraštinu.
Kako vinograd ne čini jedna loza tako obitelj Bedalov smatra da njihova vina nisu potpuna bez okusa jela s kojima se spare. Puni potencijal svojih vina predstavljaju u dvije kušaonice, jednoj u vinogradu na Kozjaku te drugoj u Kaštel Kambelovcu uz more, gdje svojima gostima tradicionalna Dalmatinska jela sparuju uz svoja vina. Svi proizvodi koje stavljaju na stol rezultat su njihovog zajedničkog rada te pružaju kompletan doživljaj dalmatinskog načina života te obiteljskog stola.
Jakša Bedalov, vinar koji svoju ljubav prema kuhinji uspješno spaja svakodnevno pokazati će Vam kako izgleda jedan doživljaj 'sljubljivanja' dalmatinske autohtone hrane s njegovim vinima na način kako bi ste ih iskusili i u njegovom domu.
Menu od 3 slijeda jela sljubljena s pripadajućim vinom Vinarije Bedalov:
Carpaccio od lubina - Maraština 2012
1. Ribu pažljivo filetirati nožem te narezati na trakice. U zdjelu položiti narezanu ribu te je prekriti bijelim vinom Maraštinom i ostaviti preko noći u hladnjaku.
2. Izvaditi trakice lubina prije posluživanja na sobnu temperaturu.
3. Na tanjur za posluživanje položiti svježu rikolu, na koje stavimo trakice lubina.
4. Pripremiti emulziju od maslinovog ulja i limunovog soka te je politi po pripremljenim sastojcima na tanjuru.
5. Začiniti cvijetom soli i mljevenim paprom.
Rižot od Crljenka - Kaštelanski Crljenak 2012
1. Pripremiti tanko narezani crveni luk, češnjak te peršin.
2. Na maslinovom ulju popržiti sitno sjeckani crveni luk te kada zažuti dodati protisnuti češnjak i peršin.
3. Nakon što sastojci puste miris dodati rižu.
4. Miješati rižu jednu minutu te dodati Kaštelanski Crljenak vino (0,3dcl po osobi), začiniti sa solju i paprom po okusu te nastaviti miješati.
5. Dodavati povrtni temeljac po potrebi uz stalno miješanje.
6. Pri kraju, kada je riža izvana mekana, a u sredini hrskava, dodati malo maslinovog ulja, promiješati te ugasiti i poklopiti poklopcem.
7. Nakon 5 minuta jelo je spremno za posluženje uz crno vino Kaštelanski crljenak.
Pašticada od tune - Tribus 2013
1. Tunu izrezati na odreske i stavljati u posudu. Ribu zaliti domaćim octom te ostaviti par sati ili preko noći.
2. Izvaditi odreske iz octa te ih začiniti po ukusu. U već zagrijanom ulju na kratko popeći odreske s obje strane. Popečene odreske odložiti na tanjur.
3. Na ulju u kojem ste popekli tunu zažutiti na kolutove nasjeckani crveni luk, kasnije dodati komadiće pancete te nasjeckanog luka i peršina. Nakon što luk i peršin puste miris - ubaciti komade rajčice te nastaviti miješati.
4. Kada se sastojci sjedine, na njih posložite odreske tune te dodajte suhe šljive (prethodno namočene u toploj vodi).
5. Uliti pola litre crnog vina Tribus Cuvee te nastaviti kuhati na laganoj vatri.
6. Poslužiti uz palentu i crno vino Tribus Cuvee. Dobar tek!
Sve informacije potražite na stravici vinarije Bedalov!