07. lipnja 2016.

Ručak kraljeva: slanutak rezanci u woku i proljetne rolice

slanutak rezanci
foto: Food Harmony
gastro postao gastro.24sata.hr
Domaći rezanci s povrćem u woku i proljetne rolice oduševit će vas jednostavnom pripremom i neodoljivim okusima. Zdravo, ukusno i bogato!

Lagan, ali bogat i zdrav obrok koji će vas napuniti energijom i, ono najvažnije - imati nevjerojatno dobar okus. Okušajte se u pripremi domaće integralne tjestenine s wok povrćem i proljetnim rolicama.

PRIPREMA OBROKA:

Za domaću integralnu tjesteninu koristite brašno od cijelog zrna dobiveno usitnjavanjem očišćenih žitarica bez prosijavanja. 

Pripremite domaću integralnu tjesteninu na ovaj način: 

  1. Na 500 grama brašna, omjer vode je 2 dcl mlake vode i oko pola žličice soli.
  2. Istresite brašno u zdjelu i dodajte sol.
  3. Napravite rupu u sredini i izlijte vodu i malo ulja.
  4. Rukom mijesite tijesto do 10 minuta sve dok ne postane glatko i elastično.
  5. Dobiveno tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite na hladnom oko pola sata.
  6. Tijesto valjajte dok ne bude debljine podloška za čašu te ostavite desetak minuta da se posuši i nakon ponovljenog valjanja razrežite na željenu debljinu rezanaca
  7. Povrće pripremajte u woku vrlo kratko, na vrlo jakom plamenu i uz minimum ulja (kokosovo, palmino ulje…) da ne izgubi na svježini i pomiješajte s domaćom tjesteninom.

Wok povrće:

  1. Na vrlo vrući wok s malo ghee maslaca stavite jednako narezani mladi kupus, mrkvu, mladi luk, stabljike blitve, mahune tj sezonsko povrće po želji.
  2. Podlijte lagano vodom i dodajte soli.
  3. Zalijte sa tamnim soja sosom, te skinite s vatre prije nego što se povrće raskuha.
  4. Pomiješajte s tjesteninom. 

Pripremite proljetne rolice na ovaj način:

  1. Gotovo tijesto za proljetne rolice na rubovima namažite zauljenom vodom i napunite s prethodno dinstanim sezonskim povrćem i/ili mljevenom junetinom.
  2. Pržite u dubokoj posudi ili fritezi, na palminom ulju.

Preporuka za kupnju gotovog tijesta; smrznuto tijesto, pravokutno rezano, dobavljivo u specijaliziranim trgovinama.

Slatko kiselo ljuti umak pripremite tako da pomiješate u navedenom omjeru:

  • 1 šalicu vode
  • 1/2 šalice bijelog vinskog octa
  • 1/2 šalice smeđeg šećera ili dvije žlice meda
  • 3 žlice koncentrata paradajza
  • 1 žlicu škrobnog brašna
  • Chilli začina dodajte po volji

Dobivenu smjesu prokuhajte uz miješanje dok se ne zgusne.

Ovaj odličan recept omogućila je kuća zdrave hrane Food Harmony!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.