Danas vam predlažemo što spojiti uz ukusne tikvice punjene purećim mesom!
Sastojci:
- 4 tikvice
- 350 g mljevene puretine
- 2 paprike
- 120 g ribanog polutvrdog sira
- 1 glavica luka
- 1 jaje
- 3 žlice krušnih mrvica
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- ½ žličice sušenog origana
- ½ žličice sušenog timijana
- sol i papar
Priprema:
- Tikvice dobro operite, prerežite ih na pola po dužini pa iz svake polovice izdubite unutrašnjost kako biste dobili „brodiće“. Izdubljeni dio tikvica sitno narežite, luk nasjeckajte, češnjak usitnite, a paprike narežite na kockice.
- Usitnjeno povrće pirjajte na maslinovom ulju dok ne omekša, a tijekom pirjanja ga blago začinite soli i paprom. Omekšalo povrće izvadite iz posude, a na preostaloj masnoći propirjajte mljeveno meso dok ne ispari sva tekućina koju otpusti tijekom pirjanja. Meso tijekom termičke obrade također malo začini soli i paprom.
- Obrađeno meso pustite da se malo ohladi pa ga pomiješajte s pirjanim povrćem, dodajte jaje i ribani sir te sušeni origano i timijan.
- Sve dobro promiješajte pa ovom smjesom napunite izdubljene tikvice, a na vrh rasporedite krušne mrvice.
- Punjene tikvice pecite u namašćenoj posudi za pečenje na 180°C oko 40 minuta.
Mirisi koprive, pokošene trave, šparoge, graška, paprike, lista rajčice, cvijeta ribiza ili bazge nedvojbeno ukazuju da je u čaši sauvignon blanc, mirisna sorta koja na listi najpopularnijih svjetskih bijelih vina pretječe chardonnay. Velika vina daje u francuskom Bordeauxu te Sancerreu i Pouilly-Fuméu u dolini Loire, u Južnom Tirolu, Austriji, Sloveniji, na Novom Zelandu, Australiji, u Južnoj Africi, Kaliforniji... Ponekad ga zovu i fume blanc. Kod nas lijepo uspijeva u svim kontinentalnim krajevima, a i Istrani se njime često mogu pohvaliti. Odlična je za pijuckanje, a jako dobro pristaje jelima s puno povrća poput ovih zapečenih tikvica uz koje preporučujem dva hrvatska sauvignona i jedan s obala Loire.
Do 50 kuna
Sauvignon Daruvar
Najnagrađivanije naše vino u Hrvatskoj i inozemstvu dugo je bio vrhunski Sauvignon Daruvar Badela 1862. Sve dok tvrtka nije zapela u teško shvatljivim poteškoćama tijekom kojih je stradao i najkvalitetniji dio njihova biznisa, onaj vinski. Nastavili su raditi dobra vina, posebno u Daruvaru i s Korlata pokraj Benkovca, no kao da su zanemarili natjecanja sa svijetom. U nadi da će što prije vratiti staru, preporučujem ovaj kvalitetni daruvarski sauvignon čija je cijena koju kunu ispod 50.
Od 50 do 100 kuna
Sauvignon Korak
Fin, sortno prepoznatljiv i intenzivan miris, te ugodnu gorkoću i slanoću ima mladi Korakov sauvignon. Prošla je berba bila izvrsna za sauvignone pa ne čudi da je i majstor Velimir, koji velika vina od te sorte radi svake godine, ponovno napravio očaravajuću kapljicu. Vina njeguje na finom talogu u velikoj drvenoj bačvi što im daje svježinu i dugovječnost koja se vidi i u njegovu sauvignonu iz 2006. Starac je i danas vrlo živahan. Butelja Korakova sauvignona je oko 90 kuna.
Više od 100 kuna
Sancerre Les Caillottes Pascal Jolivet
Kompleksno, elegantno, zaobljeno vino citrusnih mirisa s puno živosti, vrlo dobrog tijela i solidno dugog završetka je Sancerre 2014. Les Caillottes vinarije Pascal Jolivet iz doline francuske rijeke Loire. Sancerre je regija odličnih sauvignona među koje svakako spada i ovaj s tla od lapora i šljunka, kombinacije koju lokalno stanovništvo zove "les caillottes". To tlo vinu daje prepoznatljivu mineralnosti i svježine pa se većina vinara njime hvali i na etiketi. Butelja stoji 200 kuna. I vrijedi.