Špajza 20. rujna 2018.

Burgeri, tacosi i ostale delicije od tune zamirisale porečkim ulicama

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Nikad bogatiji Tunalicious Street Food Festival privukao mnoštvo domaćih i stranih posjetitelja

Poreč je prošli tjedan bio centar svijeta za ljubitelje tune, a razlog je nikad bogatiji Tunalicious Street Food Festival i najveće Big Game natjecanje u Hrvatskoj - 4. OFFSHORE WORLD CHALLENGE POREČ 2018. Ovogodišnje je natjecanje privuklo 52 natjecateljske ekipe iz deset zemalja koje su u tri natjecateljska dana, ulovile 37 velikih riba.

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

Posjetitelji su svaku večer mogli uživati u javnom vaganju dnevnih kapitalaca, a najveća riba ulovljena za vrijeme turnira bila je plavoperajna tuna od 111,50 kilograma.

Svježa tuna bila je inspiracija chefovima koji su pripremali različite specijalitete na porečkoj Rivi gdje su se u prigodnim kućicama nudile zanimljive gastro kombinacije. A bilo je za svakoga ponešto - sendvič vitello tonnato, burger od tune, tacosi na bazi tune, sushi, tuna wrap, tuna steak, ražnjići od tune i sabljarke, tuna tartar, salata od hobotnice, dagnje na buzaru, razne vrste školjaka, lignje, srdele i brodet s palentom.

Rivom su se tijekom tri dana širili mirisi različitih specijaliteta od tune. Chefovi ju koriste sirovu, dimljenu, pečenu, mljevenu u odrescima, s prilozima ili bez, u tacosu ili u pecivu, mariniranu ili samo posoljenu… Sve što istinski gurmani i hedonisti mogu zamisliti, a sadrži meso tune, ovih se dana moglo pronaći u Poreču. 

 

 | Author: Promo foto: Promo


Raznovrstan festivalski koncept na Rivu je doveo i nove gastro kornere poput Burger Bara, Tuna Bites Bara, Sushi Bara, Tuna & Sea Food Bara, dok je Sweet Bites Bar privlačio sve ljubitelje slastica. U ponudi je bilo i domaće porečko craft pivo Bura Brew te Suxo Craft Beer iz pulske craft radionice.

Oni skloniji vinu svoj su kutak pronašli u Wine & Cheese baru s bogatom ponudom domaćih istarskih vina i sireva, a ljubitelje jednog od najpopularnijih ljetnih pića, gin tonica oduševila je ponuda Gin Bara.

Zahvaljujući međunarodnom turniru i Tunalicious Street Food Festivalu Poreč je cijeli tjedan bio u znaku tune. U sklopu Tuna Restaurant Weeka više od deset porečkih restorana nudilo je kreativna i inovativna jela pripremljena od jadranske tune po promotivnim cijenama, a vrhunac gastronomskog užitka tunoljupci su imali u restoranu Spinnaker na posebnom izdanju Spinnaker Gourmet Stagea inspiriranom tunom. 

Inače, Spinnaker je prema Trip Advisoru na prvom mjestu među svim porečkim restoranima, ima čak dvije kapice u prestižnom gastronomskom vodiču Gault & Millau, preporuku u vodičima Venezie a tavola i Istra Gourmet, te posebno priznanje Turističke zajednice Istre u 2018. godini za istarski restoran s najvećim napretkom u odnosu na prošlu godinu.

Jelovnik od pet sljedova u izvedbi Spinnakerovog chefa Ivana Ergovića i njegovog tima pratio je izbor slovenskih vina obitelji Puklavec, a na njemu su se našli specijaliteti poput praha tune, stakla rajčice i prozirnih raviola. 

 

 | Author: Promo foto: Promo

No da bi ribolovni turnir i Tunalicious Street Food Festival završili sa stilom pobrinuli su se vrhunski bendovi na porečkoj pozornici koje su sudionici turnira i brojni posjetitelji na Rivi dočekali s oduševljenjem. Svakoga dana prije javnog vaganja dnevnih ulova publiku su na Rivi zabavljali DJ i razni live bendovi, a završna je večer bila kruna trodnevnog događanja.

 U 22 sata na pozornicu se popeo popularni beogradski S.A.R.S., a nakon što su beogradski rockeri dobro zagrijali atmosferu, stigao je i Dino Dvornik Tribute Bend te u pravom, rasplesanom funky tonu publiku zabavio do dugo u noć. 

Stoga, ako ste propustili ovaj sjajni festival posvećen tuni imate priliku za popravak već iduće godine. Rezervirajte si od 5. do 7. rujna 2019. godine za posjet Poreču i ovom super ukusnom festivalu. Vidimo se!

 | Author: Promo foto: Promo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.