Špajza 23. prosinca 2021.

Coletti: Pjenušci i vina s kojima ćete ''razmaziti'' goste

foto: Kolarić pjenušci
gastro postao gastro.24sata.hr

Vinarija Franje Kolarića nalazi se u Hrastju Plešivičkom 24 u Jastrebarskom, gdje je smješten i restoran te smještajni kapaciteti, a od 1991. godine posluje kao obrt. Vlastitih vinograda obrađuju 6 hektara, a otkup grožđa je 15 ha iz kooperacije s deset obiteljskih gospodarstava. Godišnje proizvedu oko 100.000 boca vina.

Vinogradarska i vinarska tradicija vinarije Kolarić duga je barem tri koljena, a Franjo Kolarić je krenuo u spajanje tih znanja s novostima u svijetu vina. Najstariji vinograd Kolarića ima oko 80 godina, a sadašnja proizvodnja izvrsnog pjenušca, po čemu je Plešivica broj jedan, klasičnom metodom, iznosi oko 20.000 boca. Kolarić je pjenušce počeo proizvoditi još 1997. godine, a pokrenuo je i robnu marku Coletti, prema prijevodu prezimena koji je Franji “nadjenuo” prijatelj iz Italije. 

Franjo Kolarić proizvodi sivi pinot u punoj ekspresiji svog izričaja, od pjenušca do amfore. Radi se o zahtjevnoj sorti koja se bere u tri faze – ranoj, srednjoj i kasnoj, a svaka osigurava nešto u vinu, od kiseline, tijela do specifičnih aroma i dugotrajnosti okusa.

Jedinstven način berbe, koji ne primjenjuje nitko drugi, osigurao je da Kolarić postane vodeći hrvatski proizvođač sivog pinota, koji je must have na stolovima hrvatskih restorana.

Prodaja vina Kolarić raste svake godine oko 20 %, a posljednje veliko i značajno ulaganje je bilo u smjeru smještaja, 15 soba koje su kategorizirane s 4 zvjezdice. 

 | Author: Kolarić vina foto: Kolarić vina

Novi impozantni podrum s pogledom na vinograde

Franjo Kolarić kaže da će značajnije ulaganje zaokružiti s prvim vinskim podrumom na Plešivici koji će se prostirati na nekih 700 m2 pod zemljom, 600 m2 nad zemljom i 200 m2 na etaži s dominantnim staklenim stijenama, čija je dokumentacija u izradi.

Glavno tržište im je Hrvatska, u HOREC-a sektoru su prisutni 70  % , u maloprodaji 30 %, dok u izvoz ide za sada 15 % vina u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Nizozemsku.

Jantarna vina iz amfore u keramičkim bocama 

Najveću pažnju gostima privlači Pinot Grigio iz amfore, čiji je Kolarić veliki zagovornik. Radi se o vinu predivne jantarne boje, punog tijela i fantastičnog aftertastea, koje je punjeno u numerirane keramičke boce, a na tržište dolazi u ograničenoj količini od oko 1000 boca. Keramičke boce, pak, štite vino od doticaja svjetlosti te se tako može bolje očuvati.

Treću skupinu Kolarićevih vina čine stare plešivičke sorte, a riječ je o plavecu žutom, šipelju, štajerskoj belini i kraljevini u kojem dominiraju herbalno-voćne arome s osvježavajućim karakterom. Idealno se sljubljuje s blagdanskim jelima.

Osim spomenutih sorti, u obiteljskim vinogradima rastu i portugizac, chardonnay, rizling, graševina, neuburger, zeleni silvanac te crni pinot koji proizvode u varijanti ružičastog pjenušca i mirnog vina. Upravo je crni pinot novi, veliki izazov Franje Kolarića čija se zarazna strast za vinom, ali i usvajanjem novih znanja i spoznaja vidi u 12 vrhunskih etiketa vina. Jer tu se rađa ljubav, kako i glasi njihov slogan vinarije.

Vina Kolarić mogu se naručiti direktno u vinariji, kontakti: 098/227-678, franjo.kolaric@zg.t-com.hr ili kupiti u vinotekama Miva, Vivat Fina Vina, Puni sepet te Spar trgovinama.

Fotografije: Vedrana Orlović