Rekli bismo da je korelacija između vinarstva i nogometa pozitivna, budući da vinograde imaju i David Beckham i Andres Iniesta. Stoga je sasvim prirodno da se i bivši hrvatski reprezentativci, Marko Babić i Goran Ljubojević, susretnu upravo u vinskom podrumu - uz dobru hranu i pokoju čašu vina.
Najboljih su se trenutaka uspješnih nogometnih karijera prisjećali u blagdanskoj atmosferi vinskog podruma Erdutskih vinograda. Ova vinarija na samom istoku Hrvatske jedna je od najvećih u zemlji, a godišnje proizvodi čak četiri milijuna litara vina na plantaži od 513 hektara. Dominira graševina, slijede chardonnay, pinot sivi, traminac i rajnski rizling, dok se od crnih sorti uzgajaju cabernet sauvignon, merlot, frankovka, pinot crni i zweigelt.
Širom kontinenta vinarija je poznata po graševini, koja se čuva u najvećoj drvenoj bačvi u upotrebi u svijetu s kapacitetom od nevjerojatnih 75 tisuća litara. Uz tu su se monumentalnu hrastovu bačvu i okićeni bor smjestili i prijatelji i poslovni partneri, Marko Babić i Goran Ljubojević, a pridružio im se i Goranov desetogodišnji sin Lukas. Kao što i prilični blagdanskom razdoblju, poslužena su im tri slijeda inspirirana tradicijom i tri prikladne etikete Erdutskih vinograda – Rose, Merlot i Traminac mirisavi, ledena berba.
Blagdanska gozba uz Vina Erdut
Večera je počela kanapeima s paštetama od ribe i čvaraka, uz koje izvanredno pristaje Rose, napravljen od sorte Pinot crni. Dominiraju cvjetne i voćne note, bojom podsjeća na poznatu erdutsku trešnju i servira se rashlađeno na temperaturi od 10 - 12 stupnjeva. Osim uz kremaste domaće paštete, odlično se sljubljuje s laganom mediteranskom kuhinjom, ali i ponekim egzotičnim jelima.
Nakon slasnih zalogajčića, bivšim je reprezentativcima servirana pečena janjetina s krumpirima i čaša Merlota, berba 2015. Ovo vrhunsko crno vino odmah ih je privuklo snažnim voćnim mirisom, u kojem se lako razabiru suha šljiva i crni ribiz. Pitko je, meko, a osim uz janjetinu, dobro se slaže i s divljači i crvenim mesom.
Blagdansko je druženje u podrumu Erdutskih vinograda završeno toplom štrudlom od jabuka, posutom šećerom u prahu. Uz ovaj slatki klasik Marko i Goran isprobali su predikatno vino Traminac mirisavi. U pitanju je ledena berba pa ima karakterističnu zlatnu boju i notu meda, a poslužuje se kao aperitiv ili desertno vino na temperaturi od 10 stupnjeva.
Štrudla je nadmašila janjetinu!
Bivši su se reprezentativci složili kako izvrsna štrudla može nadmašiti čak i pečenu janjetinu s krumpirima. „Naravno, obojica volimo janjetinu i bila je zaista dobro pripremljena, no štrudla od jabuka nas je u potpunosti osvojila. Moramo priznati da nismo stali na prvom komadu“, rekli su nam Marko i Goran nakon večere.
Budući da je štrudla ostavila dobar utisak, upravo ćemo taj recept podijeliti s vama. Ispecite je, poslužite uz Traminac mirisavi i oduševite vaše najmilije.
ŠTRUDLA OD JABUKE
Sastojci za tijesto:
- 1 kg glatkog brašna
- 1 - 1.5 dl mlake vode
- Prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
- 1.5 - 2 kg jabuka
- 2 vanilin šećera
- Cimet
Priprema:
- Tijesto umijesite i ostavite da odstoji pola sata na toplom mjestu.
- Nakon toga ga podijelite na četiri jednaka dijela i ručno razvucite do željene veličine.
- jabuke ogulite, naribajte, ocijedite od soka i ravnomjerno rasporedite po tijestu. Pospite vanilin šećerom i cimetom.
- Savijenu štrudlu premažite uljem i pecite otprilike pola sata na 180 stupnjeva.
Pripremite štrudlu, poslužite uz rashlađeni Traminac mirisavi i uživajte poput naših bivših reprezentativaca. Ako živite u Osijeku ili okolici, požurite na advent i pogledajte zanimljivu instalaciju Erdutskih vinograda - ledeni blok u čijem je središtu zaleđena boca Traminca mirisavog, a u boci je poruka. U blagdanskom će duhu vinarija darovati sretnika koji dohvati bocu u trenutku kada se led bude otapao i pročita poruku. Ako ste u mogućnosti, okušajte sreću!”