Špajza 26. srpnja 2024.

Fešta u čast krumpiru - jedna od najslasnijih fešti u Istri

gramperijada
20. Gramperijada
foto: Sebastijan Skoko
U Kašteliru je održana jubilarna 20. Gramperijada na kojoj se uživalo u jelima od krumpira, a održano je i natjecanje u brzom guljenju krumpira te brzom jedenju ove skromne, a tako fine i svestrane namirnice

U fantastičnoj atmosferi održana je jubilarna 20. Gramperijada u Kašteliru, fešta od krumpira. Naravno, u središtu ove manifestacije bila je - krumpir, namirnica kojoj u kaštelirskom kraju još odavna daju iznimnu važnost. Manifestaciju su organizirali Turistička zajednica Općine Kaštelir-Labinci i Općina Kaštelir-Labinci, uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

gramper, gramperijada Možda vas zanima... U Kašteliru i Labincima krumpir je vrhunski brend! Najave

gramperijada | Author: Sebastijan Skoko 20. Gramperijada foto: Sebastijan Skoko

Krumpir u glavnoj ulozi

Podsjetimo da se samo na području Kaštelira i Labinaca krumpir na lokalnom narječju naziva gramper, pa su se na Gramperijadi mogla vidjeti i kušati maštovita i ukusna jela u kojima krumpir igra glavnu ulogu.

Najveću pažnju privukla je velika padela u kojoj su pulski kuhar Budimir Žižović i lokalna zajednica pripremili izvrsno jelo od čak 60 kilograma grampera, mesa, paprike, luka i pomidora.

Gramperijadu jednostavno obožavaju svi, i posjetitelji i mještani, pa su i u ovogodišnjoj aktivno sudjelovale lokalne udruge, brojni volonteri, članovi udruge umirovljenika, članovi NK Kaštelir-Labinci i MRK 28. April – Kaštelir-Labinci, Udruga Mladi za sve, DVD Grom Kaštelir-Labinci i Poljoprivredna udruga Vitis.

gramperijada | Author: Sebastijan Skoko 20. Gramperijada foto: Sebastijan Skoko gramperijada | Author: Sebastijan Skoko 20. Gramperijada foto: Sebastijan Skoko

Gramperijada se ne propušta

Kao i prethodnih godina, drage i posebne gošće ove jedinstvene manifestacije bile su članice Udruga žena Herešin, mjesta pokraj Koprivnice. Predstavile su dio jela iz svog kraja u kojima je krumpir također osnovna namirnica i oduševile svakoga tko je probao koprivničke varijacije s krumpirom.

Pripremala su se i ostala jela poput spirala od krumpira i prženih krumpirića koja su se mogla kušati besplatno, a ukupno je potrošeno 500 kilograma krumpira.

gramperijada | Author: Sebastijan Skoko 20. Gramperijada foto: Sebastijan Skoko

Tko je najbolji u guljenju krumpira?

Osim fantastičnih jela koja prikazuju krumpir u posve drugačijem svjetlu, odnosno, otkrivaju svestranost ove namirnice, Kaštelirci su se predstavili i svojim vinima, craft pivom, rakijama i bezalkoholnim pićima lokalnih proizvođača, a posjetitelji su obilazili i čuvenu Butigu, jedinstvenu prodavaonicu čija se ponuda sastoji isključivo od proizvoda tamošnjih OPG-ova.

Za najmlađe je bila organizirana super zabavna Gramperolimpijada i u njoj je sudjelovalo oko 50 djece. Natjecali su se u raznim igrama, poput trčanja sa žlicom u kojoj je gramper, guranja malih kariola s gramperima, skakanja u vrećama ili potezanju konopa.

Publika je sudjelovala i u zabavnom dijelu gdje su se natjecali u guljenju krumpira, te brzom kušanju spirale od krumpira, najboljima su dodijeljenje prigodne nagrade.

gramperijada | Author: Sebastijan Skoko 20. Gramperijada foto: Sebastijan Skoko

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.