Najave 24. srpnja 2024.

U Kašteliru i Labincima krumpir je vrhunski brend!

gramper, gramperijada
Brendiranje grampera
foto: Rose Art
Uz pomoć starih stanovnika kaštelirskog kraj, koji su otkrili kako se nekada pripremao krumpir, te kuhara Roberta Perića, kreiran je recept broštulani gramper s orihima

Gramper, što je lokalna riječ za krumpir na području Kaštelira i Labinaca, iznimno je bitna i cijenjena namirnica u tim krajevima. Uostalom, posvećena joj je i cijela manifestacija, čuvena Gramperijada, pa je baš ove godine, kad Gramperijada slavi svoju 20. obljetnicu, gramper brendiran na poseban način, odnosno, osmišljen je genijalan prilog od grampera - Broštulani krumpir s orihima.

gramperijada Možda vas zanima... Krumpir je u Kašteliru kralj gastronomije, doznaj tko ga najbrže guli, a tko jede Najave

Krumpir kao najukusniji brned

U brendiranju jela od grampera sudjelovala je cijela lokalna zajednica, dok su nositelji projekta Općina Kaštelir-Labinci i Turistička zajednica Općine Kaštelir-Labinci. Ideja o dodatnoj valorizaciji krumpira, odnosno, grampera, dugo je postojala, i sad je napokon zaživjela, kao što je već spomenuto, uz angažman cijele zajednice.

U projektu su sudjelovali Poljoprivredna udruga Vitis, lokalni ugostitelji, vinari, Sandra Koseto Kelekovic, kuharica iz Osnovne škole Kaštelir te Melinda Cossetto, enolog.

Projekt je nastao zajedničkom suradnjom te uz mentorstvo i obuku kuhara Roberta Perića koji je osmislio recept. Istraživačka radionica odrađena je u suradnji s AZRRI-jem, u Edukacijsko gastronomskom centru Istre, koji za zadatak ima valorizirati i promovirati istarske lokalne poljoprivredno prehrambene proizvode.

gramper, gramperijada | Author: Rose Art Brendiranje grampera foto: Rose Art gramper, gramperijada | Author: Rose Art Brendiranje grampera foto: Rose Art

Domaća proizvodnja - veliki ponos

"Domaća proizvodnja naš je ponos, i gramper je jedna od namirnica koja se već godinama ističe u našem kraju kao prepoznatljiva. Uostalom, mi smo jedino mjesto na svijetu gdje se krumpir zove gramper, a fešta Gramperijada posvećena upravo krumpiru mnogim je posjetiteljima omiljeno događanje.

Stoga je logično bilo da brendiranje ove namirnice dignemo na još višu razinu, a sve u kontekstu čvrstog spoja poljoprivrede i turizma kojem uvijek težimo", ističe Đulijano Petrović, načelnik Općine Kaštelir-Labinci.

gramper, gramperijada | Author: Rose Art Brendiranje grampera foto: Rose Art

Kako se nekada pripremao gramper

"Prije nego što smo krenuli u finalizaciju recepture popričali smo sa starijima mještanima i zamolili ih da nam kažu kako se nekada, tijekom njihove mladosti, pripremao gramper u ovim krajevima. I uglavnom svi su rekli da se najčešće spravljao na masti, uz ružmarin kao začin.

Zato recept koji smo odabrali ima elemente starinskih načina kuhanja i čuvanja tradicije, ali u kombinaciji s elementom novog i modernog. Iznimno nam je važno da Kaštelir-Labinci budu destinacija koju ljudi čvrsto povezuju s ruralnim turizmom, a cijeli ovaj projekt iznimno nam je bitan zato što sutra slavimo dvadesetu, jubilarnu Gramperijadu", kaže Linda Grebac, direktorica TZ Općine Kaštelir-Labinci.

gramper, gramperijada | Author: Rose Art Brendiranje grampera foto: Rose Art

Koristi se samo lokalno uzgojeni krumpir

Cilj projekta je, među ostalim, djecu educirati o važnosti grampera kao namirnice, ali ih ujedno i naučiti kako spraviti ovaj ukusni prilog. Ujedno, cilj je da se ovo jelo u budućnosti može kušati kod lokalnih ugostitelja, stoga će u kolovozu tijekom Friday tastinga u Kašteliru, biti organizirana live cooking radionica na kojoj će Robert Perić pokazati kako se spravlja broštulani krumpir s orihima te će ga svi sudionici moći i kušati.

Naravno, gramper s kojim će se tog dana kuhati dolazi od lokalnih proizvođača, kao još jedna crtica u lijepoj priči spoja poljoprivrede i turizma po kojoj su Kaštelir i Labinci nadaleko poznati. Uostalom, i projekt brendiranja grampera osmišljen je kako bi poticao lokalnu poljoprivredu i prezentirao je u najboljem svjetlu.

Podsjećamo, sutra (četvrtak, 25. srpnja) se u Kašteliru održava popularna 20. Gramperijada na kojoj će posjetitelji doživjeti krumpir na posve drugačiji način. Također na jednom od Friday tastinga, koji se kako mu sam naziv govori održava petkom, ispred Butige u Kašteliru, moći će se kušati famozni broštulani krumpir s orihima, ali i druge domaće delicije kaštelirskog kraja.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.