Špajza 20. svibnja 2024.

Festival pušipela potvrdio vrhunsku kvalitetu međimurskih vina

Urbanovo 2024.
Urbanovo 2024. - Festival pušipela
foto: Matej Ščavničar
Festival pušipela kruna je sve popularnije i posjećenije manifestacije Urbanovo, koju organiziraju međimurski vinari okupljeni u udrugu Hortus Croatie. Sudjelovala su 24 vinara, koji su na kušanje ponudili više od 170 različitih etiketa vina

Brojni vinoljupci, a posebno ljubitelji međimurskih vina od petka do nedjelje posjetili su Festival pušipela u Domu kulture u Štrigovi, krunu tradicionalne tamošnje manifestacije Urbanovo. Festival pušipela na jednom je mjestu okupio 24 međimurske vinarije, članove udruge Hortus Croatiae, s više od 170 etiketa vina, a nastupili su i vinari članovi udruge Kvarner Wines.

Od odličnih pjenušaca, fenomenalnih svježih, odležanih i maceriranih pušipela, izvrsnih sauvignona, ali i sjajnih crvenih vina, muškata… brojni poslovni posjetitelji, ljubitelji vina i vinski znalci uistinu su mogli pronaći nešto za sebe i uživati u odličnoj vinskoj kapljici jer međimurski vinari iz godine u godinu dižu kvalitetu svojih vina, što pokazuju i nagrade na najprestižnijim svjetskim natjecanjima, odnosno ocjenjivanjima vina.

Svake godine sve više posjetitelja

Zahvaljujući svemu tome Festival pušipela, baš kao i čitavo Urbanovo, svake godine u svibnju privlači sve veći broj posjetitelja, što dokazuje i činjenica da su svi smještajni kapaciteti bili rasprodani puno prije početka festivala.

"Naša spremnost na suradnju i zajednički rad su nas doveli do ovog trenutka. Urbanovo konstantno raste, a Festival pušipela iz godine u godinu postaje sve bolji i atraktivniji", kazao je Robert Horvat, predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae.

Urbanovo 2024. | Author: Matej Ščavničar Festival pušipela foto: Matej Ščavničar Urbanovo 2024., festival pušipela | Author: Emina Basara Nenad Preiner foto: Emina Basara

Odličan popratni program

Uz međimurska vina, na festivalu pušipela mogli su se kušati brojni domaći proizvodi lokalnih OPG-ova poput čvaraka, kuhanim i dimljenih sireva, domaće zimnice, kobasica… Također, slastan pršut predstavili su dragi gosti iz Drniša. Festival je pratio i bogat glazbeni program - u petak su nastupili glazbenici Krunoslav Lajtman i Patrik Zamuda, u subotu je posjetitelje zabavljao DJ, a u nedjelju navečer je ovogodišnji festival zatvoren nastupom dueta Zodiac.

Osim Festivala Pušipela koji je svakako vrhunac Urbanova, posjetitelji su od 3. do 19. svibnja mogli uživati u kombinacijama najfinijih jela i izvrsnih međimurskih vina na Gurman tjednu, zatim učiti uz smijeh na Wine & smile quizu, te razgledati međunarodnu izložbi karikatura "Vino". Održana je i utrka 

Urbanovo 2024. | Author: Matej Ščavničar Festival pušipela foto: Matej Ščavničar Urbanovo 2024. | Author: Matej Ščavničar Festival pušipela foto: Matej Ščavničar

Naučili smo sve o međimurskim vinogradarskim položajima

Prilikom našeg posjeta Urbanovu imali smo priliku sudjelovati i u izvrsnoj vinskoj radionici "Položaji Međimurja" održanoj u vinariji St. Jerome. Kao i obično, odlično pripremljeni predavač Kruno Filipović na primjeru kušanih vina poučio nas je utjecaju ključnih vinogradarskih položaja na konačnu kvalitetu međimurskih vina.

A kušali smo Belović sauvignon 2022. (položaj Businšćak), St. Jerome sauvignon 2023. (Trokut/Rotanić), Knehtl Medenjak silvanac zeleni 2022.(Stanetinski breg), Štampar Pušipel Mađerka Classic 2023. (Mađerkin breg), Dvanajščak Kozol Natura Sauvignon 2021. (Mohokos), Kocijan rajnski rizling 2021. (Orehovčak), Cmrečnjak Pušipel Mađerka 2022. (Mađerkin breg), Horvat pušipel 2021. (Puščak) te Preiner crni pinot 2019. (Salex). O ovoj radionici pisat ću i opširnije jer ovaj događaj to definitivno zaslužuje.

Urbanovo 2024. | Author: Matej Ščavničar Kruno Filipović, radionica "Položaji Međimurja" foto: Matej Ščavničar Urbanovo 2024., festival pušipela | Author: Emina Basara Vina kušana na radionici "Položaji Međimurja" foto: Emina Basara

Večera u restoranu Terbotz

Još malo izvrsnih vina, uparenih s izvrsnom hranom kušali smo uoči početka Festivala pušipela u restoranu Terbotz, i to uparenih s njihovom odličnom hranom. Za početak smo tako, uz odlične male zalogaje nadahnute međimurskom gastronomskom tradicijom, kušali pjenušac Terbotz Jakopić, dok smo uz juhu od šparoga i kopra pili Kerman Sauvignon 2023. Uz kuhanu štrudlu punjenu patkom ponudili su nam Dvanajščak Kozol crni pinot 2018., što je po mom mišljenju bio i najbolji pairing večeri.

Uz glavno jelo, ramstek u umaku od zelenog papra, pili smo vino Viteško crno vinarije Lovrec. Riječ je o kupaži cabernet sauvignona i syraha iz berbe 2016. Za desert stigla je fenomenalna međimurska gibanica sa sladoledom od buče, uz koju je odlično 'sjeo' muškat žuti vinarije Kunčić.

terbotz, urbanovo 2024., jakopić | Author: Emina Basara Večera u restoranu Terbotz foto: Emina Basara

Bogata tradicija

No ne možemo cijeli dan samo kušati vina, treba upoznati i Međimurje u kojem ima puno toga što valja posjetiti i istražiti. Tako smo u Frkanovcu, u Općini Sveti Juraj na Bregu, posjetili Matulov grunt - obnovljenu staru međimursku hižu, predivno mjesto u kojem odsjedaju hrvatski umjetnici, uglavnom pisci, kako bi tamo, u savršenom ugođaju i miru dovršili svoja djela.

Naravno, nismo ostali gladni i žedni jer tamo smo se okrijepili odličnim domaćim suhomesnatim proizvodima i domaćim kuhanim sirevima, koje smo zalili svježim i odležanim pušipelom vinarije Dvanajščak Kozol.

Urbanovo 2024. | Author: Matej Ščavničar Matulov grunt foto: Matej Ščavničar

Jedna od glavnih međimurskih atrakcija definitivno su vidikovac i orgulje na vjetar na Mađerkinom bregu. Osim uživanja u odličnom pogledu i zvucima orgulja na vjetar, tamo smo uživali i u izvrsnom pjenušcu Štampar Urban White.

Otkrili smo i sve blagodati Termi Sveti Martin, a uživali smo i u posjeti Mlinu na Muri u Općini Sveti Martin uz vožnju starom skelom.  

urbanovo 2'24. mađerkin breg | Author: Emina Basara Uživanje u pogeldu s Mađerkinog brega uz pjenušac Štampar Urban White foto: Emina Basara

Urbanovo još traje - slijede Otvoreni podrumi

Za sve koji nisu stigli doći na Festival Pušipela, a još uvijek žele posjetiti Međimurje i iskušati aktualna međimurska vina, udruga Hortus Croatiae je u sklopu Urbanovog priredila još jedno odlično događanje. Naime, sljedećeg vikenda, 24. i 25. svibnja, održat će se Otvoreni podrumi. Riječ je o odličnoj manifestaciji tijekom koje će svi članovi udruge otvoriti vrata svojih vinarija posjetiteljima,  ponuditi ih provjereno dobrim vinima, i sve to popratiti i slasnim zalogajima lokalnih proizvođača.

Sve dodatne informacije su dostupne na webu te društvenim mrežama Instagramu i Facebooku.

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.