Ove godine nam je sve malo pomaknuto, socijalno smo se morali distancirati i nema većih okupljanja, a upravo su zabave uz dobru hranu i roštilj ono zbog čega najviše volim ljeto. No unatoč svemu ovome što nas je snašlo trebamo uživati u prirodi i na svježem zraku. Pa zato roštilj na vrt ili terasu - i grilaj. Najbolje je ionako u krugu najdražih s puno fine hrane.
Ako se mene pita u Hrvatskoj imamo sve što je potrebno za odličan roštilj od obilja svježeg povrća, gljiva, lokalno uzgojenog mesa za mesojede, žitarica i grahorica koje će izvrsno nadopuniti svako jelo. Ja sam se odlučila kao prilog uz meni omiljeni grilani tofu i naravno hrpu povrća napraviti ove ukusne hrskave prutiće koje doma često grickamo.
Palenta je namirnica koju možeš naći na svakom koraku, a po meni ju često podcjenjujemo i ne vidimo dalje od žganaca, iako su žganci fini. Za ove prutiće ti ne treba puno sastojaka, jednostavni su za izradu, a fini i hrskavi. Uvijek se možeš dodatno zaigrati i dodati neki svoj poseban začin. Bitno je samo da palentu skuhaš i ostaviš ju nekoliko sati kako bi se stvrdnula, nakon toga palentu narežeš na oblik koji želiš, možeš napraviti i popečke ili pak zvjezdice. Nakon toga palentu peci na grillu, grill tavi ili pak gurni u pećnicu kako bi postala hrskava. Uz malo truda imaš savršeni prilog koji će obožavati svi, a vjeruj mi grickanje ovih hrskavaca izaziva ovisnost kojoj se rado vračaš.
Druge recepte potraži na blogu Kiwi go crazy te pratećem Instagram profilu!
Sastojci:
- 2 šalice povrtnog temeljca
- ½ šalice biljnog mlijeka ( ili običnog ako nisi vegan)
- 1 šalica palente
- 1 mala žličica soli
- Papar po želji
- Origano
- Malo češnjaka u prahu
- Malo maslinovog ulja
Priprema:
- Zagrij povrtni temeljac i mlijeko. Dodaj palentu i začine. Kuhaj dok palenta ne postane gusta
- Pripremi kalup i obloži ga masnim papirom. Izlij palentu u pripremljeni kalup i pusti ju da se stvrdne i ohladi kroz nekoliko sati.
- Nareži palentu na željeni oblik. Premaži ju maslinovim uljem.
- Zagrij pećnicu na 220°C. Pleh za pečenje obloži papirom za pečenje, posloži palentu na papir za pečenje i ostavi razmak među komadima palente
- Kratko zapeci na roštilju ili na grill tavici. Možeš ga peći i u pećnici - desetak minuta na 220 stupnjeva.
Posluži uz umak po želji i kratko grilani mladi luk. Uživaj u roštilju i lijepo se zabavi!