Špajza 01. svibnja 2020.

Hrskavi prutići od palente idealan su prilog s grilla

foto: Gracia Petek
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako još nisi zaključila jelovnik, svakako ubaci i ove prutiće od palente!

Ove godine nam je sve malo pomaknuto, socijalno smo se morali distancirati i nema većih okupljanja, a upravo su zabave uz dobru hranu i roštilj ono zbog čega najviše volim ljeto. No unatoč svemu ovome što nas je snašlo trebamo uživati u prirodi i na svježem zraku. Pa zato roštilj na vrt ili terasu - i grilaj. Najbolje je ionako u krugu najdražih s puno fine hrane.

Ako se mene pita u Hrvatskoj imamo sve što je potrebno za odličan roštilj od obilja svježeg povrća, gljiva, lokalno uzgojenog mesa za mesojede, žitarica i grahorica koje će izvrsno nadopuniti svako jelo. Ja sam se odlučila kao prilog uz meni omiljeni grilani tofu i naravno hrpu povrća napraviti ove ukusne hrskave prutiće koje doma često grickamo.

Palenta je namirnica koju možeš naći na svakom koraku, a po meni ju često podcjenjujemo i ne vidimo dalje od žganaca, iako su žganci fini. Za ove prutiće ti ne treba puno sastojaka, jednostavni su za izradu, a fini i hrskavi. Uvijek se možeš dodatno zaigrati i dodati neki svoj poseban začin. Bitno je samo da palentu skuhaš i ostaviš ju nekoliko sati kako bi se stvrdnula, nakon toga palentu narežeš na oblik koji želiš, možeš napraviti i popečke ili pak zvjezdice. Nakon toga palentu peci na grillu, grill tavi ili pak gurni u pećnicu kako bi postala hrskava. Uz malo truda imaš savršeni prilog koji će obožavati svi, a vjeruj mi grickanje ovih hrskavaca izaziva ovisnost kojoj se rado vračaš. 

 

Možda vas zanima... Odlične rolice od piletine i špeka s grah salatom Recepti

 

Druge recepte potraži na blogu Kiwi go crazy te pratećem Instagram profilu!

 | Author: Gracia Petek foto: Gracia Petek

Sastojci: 

  • 2 šalice povrtnog temeljca
  • ½ šalice biljnog mlijeka ( ili običnog ako nisi vegan) 
  • 1 šalica palente 
  • 1 mala žličica soli
  • Papar po želji
  • Origano
  • Malo češnjaka u prahu
  • Malo maslinovog ulja

 

Možda vas zanima... Krumpir na grillu: Dva načina za pripremu odličnog priloga Špajza

 

Priprema:

  1. Zagrij povrtni temeljac i  mlijeko. Dodaj palentu i začine. Kuhaj dok palenta ne postane gusta
  2. Pripremi kalup i obloži ga masnim papirom. Izlij palentu u pripremljeni kalup i pusti ju da se stvrdne i ohladi kroz nekoliko sati.
  3. Nareži palentu na željeni oblik. Premaži ju maslinovim uljem.
  4. Zagrij pećnicu na 220°C. Pleh za pečenje obloži papirom za pečenje, posloži palentu na papir za pečenje i ostavi razmak među komadima palente
  5. Kratko zapeci na roštilju ili na grill tavici. Možeš ga peći i u pećnici - desetak minuta na 220 stupnjeva. 

Posluži uz umak po želji i kratko grilani mladi luk. Uživaj u roštilju i lijepo se zabavi!

 | Author: Gracia Petek foto: Gracia Petek

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.