Salate su uvijek bolja opcija kada imaju hrskave dodatke, ali klasični krutoni od kruha često su suhi, pretvrdi i puni glutena. Ako tražiš nešto zanimljivije, ukusnije i bez glutena, krutoni od palente su prava stvar.
Za razliku od klasičnih, ovi su zalogaji hrskavi izvana, a iznutra nježni i kremasti. Savršeno se slažu s raznim začinima i sirom, a priprema je toliko jednostavna da ih možeš napraviti u bilo kojem trenutku.
Osnova je kukuruzna krupica, koja se skuha, izlije u kalup, nareže na kockice i začini po želji. Možeš je obogatiti sušenim začinskim biljem poput bosiljka, origana i peršina, a za dodatnu hrskavost, malo ribanog parmezana učinit će čuda. Ove kockice savršeno upijaju umake i dresinge, a ne postaju gnjecave poput klasičnih krutona. Kada ih jednom dodaš u salatu, teško ćeš se vratiti na staro.
Savršena priprema krutona od palente za najbolji rezultat
Za izradu krutona od palente najprije, dakle, trebaš skuhati kukuruznu krupicu prema uputama na pakiranju. Palenta je prirodno mekana, što znači da je treba pripremiti na način koji će joj dati hrskavu teksturu.
Kada se ohladi i stvrdne u kalupu, potrebno ju je prerezati na četiri dugačke trake, a zatim svaku od njih narezati na kockice veličine zalogaja.
Zaboravi krutone od kruha – palenta je zakon
Sljedeći korak je začinjavanje. Kockice palente stavljaju se u zdjelu, gdje ih je najbolje pomiješati s malo ulja i omiljenim začinima. Kombinacija sušenog bosiljka, origana i peršina odlično naglašava prirodnu slatkoću palente, ali možeš dodati i dimljenu papriku ili malo čilija za jači okus.
Ako želiš još hrskaviju verziju, ribani parmezan dodat će im laganu sirastu koricu i savršen umami efekt.
Kako ispeći krutone od palente i iskoristiti ih u salatama?
Najbolji način pripreme ovih krutona je u tavi. U zagrijanom ulju na srednje jakoj vatri prže se nekoliko minuta sa svake strane, dok ne poprime zlatno-smeđu boju i postanu hrskavi.
Kada su gotovi, važno je krutone prebaciti na tanjur obložen papirnatim ručnikom kako bi se uklonio višak ulja. Ako želiš laganiju verziju, možeš ih ispeći u pećnici na 200°C oko 20 minuta, povremeno ih okrećući, dok ne dobiju jednaku hrskavost sa svih strana. Za najbržu opciju, zračna friteza obavit će posao za samo 10 minuta.
Krutoni od palente dat će savršenu hrskavost svakoj salati
Krutoni od palente se savršeno slažu s raznim vrstama salata, a jednom kad ih probaš, vjerojatno ćeš ih htjeti dodavati svuda. Klasična panzanella, salata od rajčica i mahuna, dobiva potpuno novu dimenziju kada se umjesto kruha doda ovaj hrskavi dodatak. Ako voliš Cezar salatu, probaj kombinaciju krutona i hrskavog pečenog slanutka – rezultat je toliko dobar da ćeš ga poželjeti jesti i bez zelene podloge.
Kako ih čuvati i ponovno zagrijati?
Ako ti se jede nešto lagano i osvježavajuće, dodaj ih caprese salati, gdje se savršeno slažu s rajčicama, mozzarellom i svježim bosiljkom. Kremasta unutrašnjost palente daje nježan kontrast sočnosti rajčica, dok hrskava korica dodaje teksturu koja ovoj jednostavnoj salati često nedostaje.
Zlatni zalogaji za svaku salatu
Da krutone, nakon čuvanja u hladnjaku, vratiš u prvotno stanje, najbolje ih je ugrijati u tavi na srednje jakoj vatri nekoliko minuta dok ne postanu hrskavi. Pećnica je također dobra opcija – dovoljno je zagrijati ih na 200°C 10-ak minuta. Ono što nikako ne preporučujemo je zagrijavanje u mikrovalnoj jer će postati mekani i gnjecavi.