Recepti Salata 10. ožujka 2025.

JAKO FINO Napravi krutone od palente i ubaci ih u salatu

Podigni običnu salatu na novu razinu uz ove krutone od palente
foto: @epicurious Pinterest
Zaboravi tvrde kockice kruha koje jedva možeš prožvakati. Ovi zlatno-hrskavi zalogaji od palente popravit će baš svaku salatu

Salate su uvijek bolja opcija kada imaju hrskave dodatke, ali klasični krutoni od kruha često su suhi, pretvrdi i puni glutena. Ako tražiš nešto zanimljivije, ukusnije i bez glutena, krutoni od palente su prava stvar.

Za razliku od klasičnih, ovi su zalogaji hrskavi izvana, a iznutra nježni i kremasti. Savršeno se slažu s raznim začinima i sirom, a priprema je toliko jednostavna da ih možeš napraviti u bilo kojem trenutku.

Osnova je kukuruzna krupica, koja se skuha, izlije u kalup, nareže na kockice i začini po želji. Možeš je obogatiti sušenim začinskim biljem poput bosiljka, origana i peršina, a za dodatnu hrskavost, malo ribanog parmezana učinit će čuda. Ove kockice savršeno upijaju umake i dresinge, a ne postaju gnjecave poput klasičnih krutona. Kada ih jednom dodaš u salatu, teško ćeš se vratiti na staro.

palenta Možda vas zanima... 8 super ideja kako iskoristiti ostatke palente Špajza

Savršena priprema krutona od palente za najbolji rezultat

Za izradu krutona od palente najprije, dakle, trebaš skuhati kukuruznu krupicu prema uputama na pakiranju. Palenta je prirodno mekana, što znači da je treba pripremiti na način koji će joj dati hrskavu teksturu.

Kada se ohladi i stvrdne u kalupu, potrebno ju je prerezati na četiri dugačke trake, a zatim svaku od njih narezati na kockice veličine zalogaja.

Podigni običnu salatu na novu razinu uz ove krutone od palente | Author: @rebeccakatzyum Pinterest Zaboravi krutone od kruha – palenta je zakon foto: @rebeccakatzyum Pinterest

Sljedeći korak je začinjavanje. Kockice palente stavljaju se u zdjelu, gdje ih je najbolje pomiješati s malo ulja i omiljenim začinima. Kombinacija sušenog bosiljka, origana i peršina odlično naglašava prirodnu slatkoću palente, ali možeš dodati i dimljenu papriku ili malo čilija za jači okus.

Ako želiš još hrskaviju verziju, ribani parmezan dodat će im laganu sirastu koricu i savršen umami efekt.

Top snack: Kremasti zalogaji od palente Možda vas zanima... TOP SNACK Kremasti i hrskavi zalogaji od palente Recepti

Kako ispeći krutone od palente i iskoristiti ih u salatama?

Najbolji način pripreme ovih krutona je u tavi. U zagrijanom ulju na srednje jakoj vatri prže se nekoliko minuta sa svake strane, dok ne poprime zlatno-smeđu boju i postanu hrskavi.

Kada su gotovi, važno je krutone prebaciti na tanjur obložen papirnatim ručnikom kako bi se uklonio višak ulja. Ako želiš laganiju verziju, možeš ih ispeći u pećnici na 200°C oko 20 minuta, povremeno ih okrećući, dok ne dobiju jednaku hrskavost sa svih strana. Za najbržu opciju, zračna friteza obavit će posao za samo 10 minuta.

Podigni običnu salatu na novu razinu uz ove krutone od palente | Author: Canva Krutoni od palente dat će savršenu hrskavost svakoj salati foto: Canva

Krutoni od palente se savršeno slažu s raznim vrstama salata, a jednom kad ih probaš, vjerojatno ćeš ih htjeti dodavati svuda. Klasična panzanella, salata od rajčica i mahuna, dobiva potpuno novu dimenziju kada se umjesto kruha doda ovaj hrskavi dodatak. Ako voliš Cezar salatu, probaj kombinaciju krutona i hrskavog pečenog slanutka – rezultat je toliko dobar da ćeš ga poželjeti jesti i bez zelene podloge.

Hrskava palenta Možda vas zanima... Od 'obične' palente do super priloga u samo 3 koraka! Recepti

Kako ih čuvati i ponovno zagrijati?

Ako ti se jede nešto lagano i osvježavajuće, dodaj ih caprese salati, gdje se savršeno slažu s rajčicama, mozzarellom i svježim bosiljkom. Kremasta unutrašnjost palente daje nježan kontrast sočnosti rajčica, dok hrskava korica dodaje teksturu koja ovoj jednostavnoj salati često nedostaje.

 | Author: Zlatni zalogaji za svaku salatu

Ako ti kojim slučajem ostane viška, krutoni se mogu čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 2 dana. Ipak, važno je znati da će s vremenom izgubiti hrskavost.

Da krutone, nakon čuvanja u hladnjaku, vratiš u prvotno stanje, najbolje ih je ugrijati u tavi na srednje jakoj vatri nekoliko minuta dok ne postanu hrskavi. Pećnica je također dobra opcija – dovoljno je zagrijati ih na 200°C 10-ak minuta. Ono što nikako ne preporučujemo je zagrijavanje u mikrovalnoj jer će postati mekani i gnjecavi.

Možda vas zanima... GENIJALAN PRILOG Palenta sa sušenim rajčicama Recepti Kolač od palente i crvene naranče Možda vas zanima... Oduševio nas je ovaj kolač od palente i crvene naranče Recepti Prutići od palente Možda vas zanima... Prutići od palente - idealan prilog s grila Recepti

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.