Špajza 16. prosinca 2021.

Jogurti, sirevi i basa iz Like od neobrane varenike!

foto: Mliječni proizvodi, Sirana Vedrine
gastro postao gastro.24sata.hr

Obiteljska sirana Vedrine iz Like pod Vaganskim vrhom, nalazi se u Medaku kraj Gospića, gdje imaju farmu od oko 130 grla (70 muznih krava plus pomladak) i proizvode svoje mlijeko koje prerađuju u niz najkvalitetnijih mliječnih proizvoda od varenike, kako se mlijeko tradicionalno naziva u Lici. Posebni su i po tome što njihove krave pasmine Jersey daju posebno, ekstra punomasno mlijeko, koje trenutno ima mliječnu mast 6,49% i što hrane krave bez kukuruzne silaže koje su veći dio godine na ispaši, što je rijetkost u mljekarstvu. Kroz taj prirodan način prehrane krava, te velike masnoće i njihov način prerade (ne obiru mlijeko!) proizvodi imaju posebnu aromu i punomasno tijelo.

Mlađi ljudi koji stoje iza sirane Vedrine su ušli u zahtjevan posao stočarstva iz ljubavi prema Lici pa su se prije pet godina, nakon podizanja velike farme od početka, počeli baviti proizvodnjom mlijeka isključivo za druge mljekare. No, uvijek su kod kuće za vlastite gušte radili sireve i jogurte, te su znali kakvo kvalitetno mlijeko imaju, a otkupna cijena mlijeka nikada nije bila adekvatna kvaliteti mlijeka koju proizvode, pa je ta ideja vlastite prerade uvijek u njima tinjala. Na početku Covid pandemije cijena mlijeka je toliko pala da im je to bio okidač za početak prerade te godišnje prerađuju cca. 180.000 kg mlijeka.

Tajna proizvodnje je u ekstra punomasnom, neobranom mlijeku

Sirana Vedrine prerađuje isključivo svoje mlijeko, ne otkupljuje ga jer kod nas nitko nema mlijeko s ovakvim sastojcima, što im je polazna točka cijele prerade. S druge strane, prodaja jako oscilira iz više razloga, što od sezonalnosti, što od Covida i posljedica tj. mjera. Ali glavni razlog je naravno što su novi na tržištu i što se još puno toga mora uhodati, a zadnje dvije godine jako puno se toga mijenjalo iz dana u dan. Imali su periode gdje sve prodaju i gdje bi mogli prodati puno više, ali također ima perioda u kojima ne prodaju sve, što im je veliki problem budući da imaju niskomaržne proizvode, a uglavnom fiksne troškove.

 | Author: Mliječni proizvodi, Sirana Vedrine foto: Mliječni proizvodi, Sirana Vedrine

Proizvode lički asortiman - sir Škripavac, Ličku kisel'nu, Ličku basu i Kuvani sir. Također imaju klasični asortiman sa svježim sirom i vrhnjem, raznim vrstama jogurta - tekući, čvrsti i voćni jogurt. Jogurti im čine preko pola prodaje.

Smatraju da je odgovornost prema okolišu važan čimbenik

Zadnje značajnije ulaganje u poslovanju imali su u siranu i sirarsku opremu. Tržište šire te su započeli suradnju s jednim hotelom u okolici Zadra i namjeravaju taj segment tržišta intenzivirati. U trgovačkim lancima nisu i ne žele biti zbog nedostatka veće količine proizvoda i njihova odgovornog funkcioniranja prema okolišu, jer imaju reciklažu te povratnu ambalažu.

Proizvode ne izvoze u prvom redu zbog nedovoljne količine. No, planova uvijek ima, a to je prije svega stabiliziranje poslovanja, dok povećanje, bilo farme ili prerade, nije u planu. Ekstenzivni način uzgoja goveda u Lici, koja slobodno borave i na otvorenoj farmi, je već dugo svjetski trend. To može dati novi zamah stočarstvu, posebno u mljekarskom sektoru, jer su i njegovi proizvodi prirodni, dobiveni bez aditiva i poboljšivača okusa.

Dakle, uzdaju se u kvalitetu svojih proizvoda, koju su domaći potrošači prepoznali pomalo neočekivano za vrijeme pandemije, kad proizvoda iz uvoza nije bilo jedno vrijeme. Sirana Vedrine je pokazala u kratkom roku da može spojiti kvalitetnu proizvodnju i prodaju na domaćem tržištu, što je dobar vjetar u leđa.

 | Author: Mliječni proizvodi, Sirana Vedrine foto: Mliječni proizvodi, Sirana Vedrine

Sirana Vedrine ima vlastita prodajna mjesta na zagrebačkim tržnicama Kvatrić, Jarun, Utrine te u Samoboru, a proizvode do kućnog praga možete naručiti i prijavom u njihovu aplikaciju ovdje.

Partneri/dućani su im: Mrkvica, Špeceraj, Fino.hr, Friškoteka, Pierre Sweet Escape, Grga Čvarak, Ceker, Zelena baka, Trgovina MI, The škarnicl, Voćarna.hr i O'pege

U Dubrovniku: Đusto na pjat, Mala spenza 

U Splitu: Voćarna Jagodica, Limuncin, Kiosk Domaći kutak

Rijeka: Uberi ovo…

Fotografije: Vedrana Orlović