Danas je objavljena nova Michelinova lista restorana za Hrvatsku, a uz prošlogodišnjih 10, još je jedno sjajno mjesto dobilo prestižnu Michelinovu zvjezdicu! Riječ je o restoranu Korak, smještenom u sklopu obiteljske vinarije Korak u Jastrebarskom, u kojem svoj autentičan pristup lokalnim namirnicama njeguje izvrstan chef Bernard Korak. Korak je, kako objašnjavaju iz Michelina, zvjezdicu zaslužio izuzetnom kvalitetom svoje kuhinje, a dobitnik je i Michelinove zelene zvjezdice budući da veliku pozornost posvećuje održivoj gastronomiji, koja u sebi uključuje i brigu za okoliš.
"Odličnim balansom obiteljske tradicije i osvježavajućeg inovativnog pristupa, ovaj restoran nudi izuzetno ukusnu i primamljivu kuhinju u kojoj naglašavaju namirnice iz njihova vlastitog vrta i brižno odabranih okolnih OPG-ova… Ovi sjajni profesionalci, koji se trude podijeliti s gostom svoje priče i ljubav prema svojoj zemlji, svojim kulinarskim kreacijama odlično ocrtavaju izmjenu godišnjih doba“, objašnjeno je u Michelinovu vodiču.
Uz Korak, novi restoran s 1 Michelinovom zvjezdicom, to prestižno priznanje zadržali su 360, Monte, Pelegrini, Boškinac, Draga di Lovrana, LD Restaurant, Noel, Nebo, Alfred Keller i Agli Amici Rovinj tako da ih sada imamo 11! Zelenu zvjezdicu sada imaju 3 restorana Zinfandel's hotela Esplanade, Konoba Mate te Korak.
Također, sada imamo čak 14 restorana s Michelinovim priznanjem Bib Gourmand (za koju je glavni kriterij - odlična hrana za povoljnu cijenu), od kojih su 3 nova - Beštija (Zagreb), Bugenvila (Cavtat) i Taj Mahal (Dubrovnik).
Također, ove godine čak 64 hrvatska restorana ima Michelinovu preporuku, među kojima je čak 9 novih – Marco Polo (Dubrovnik), Nicolo Polo (Gradac), Mediterraneo (Hvar), BOME (Split), PINKU fish and wine (Split), Konoba Kala (Supetar), Otok (Supetar), Balon (Zagreb ) i El Toro (Zagreb). Svima im od srca čestitamo na zasluženim priznanjima!
"Naši inspektori posebnu su pozornost posvetili konstanti u kvaliteti i kulinarskom iskustvu koje nude restorani, te kako su njihovi timovi pokazali redovitost i konzistenciju, što je najbitniji kriterij u dodjeljivanju Michelinove zvjezdice. Iz godine u godinu, redovito pratimo i rastuću posvećenost restorana i kulinarskih profesionalaca održivoj gastronomiji, uz fokus na vrhunsku kvalitetu i lokalne proizvode kojima se hrvatsku gastronomsko nasljeđe može ponositi“, poručila je Gwendal Poullennec, međunarodna direktorica Michelinovih vodiča.