Mederija koja je saživjela u sklopu OPG Ferbežar iz Vinkovaca je obiteljski projekt braće Gorana i Antonia, iskusnih pčelara, koji su nakon više od desetljeća bavljenja pčelarstvom, proizvodnjom pčelinjih proizvoda, dolaze na ideju proširenja asortimana na najbolji mogući način i odlučuju se na proizvodnju Medovine – zlatih kapljica medenog vina najboljeg Slavonskog meda.
OPG Ferbežar postoji od 2012. godine kada su formirali svoj prvi stacionarni pčelinjak i započeli sa ozbiljnijom proizvodnjom pčelinjih proizvoda. Prvo je to bio hobi koji će vremenom prerasti u posao i od dva proizvodna pčelinja društva, postupno se razvijaju te danas imaju oko 150 košnica. Od samoga početka svojim proizvodima, kroz brendiranje i kreiranje novih ideja, žele i daju višu vrijednost. Tako su osim mednih mješavina i ostalih proizvoda kroz nekoliko godina kućne proizvodnje došli do prvih recepata za proizvodnju medovine, vina od meda, proizvoda iznimne kvalitete i okusa. Medovinu proizvode u potpuno kontroliranim uvjetima proizvodnje od mješavine najkvalitetnijih slavonskih medova.
Medovina postaje primarni proizvod
Iako sve više proizvedeni med služi kao sirovina u proizvodnji Medovine, koja polako sada postaje njihov primarni proizvod, u ponudi OPG Ferbežar ima Med od bagrema, Med od kestena, Med od lipe, Cvjetni med, Med od suncokreta , Med od uljane repice. Proizvode još i Cvjetni prah, propolis, Apimix te med s orašastim plodovima.
Inače, proizvodnja medovine najsličnija je vinskoj fermentaciji. Baza je otopina meda i pročišćene vode, tako dobivaju mošt, u koji ubacuju posebne selekcionirane vinske kvasce i pokreću fermentaciju. Primarna fermentacija traje do dva mjeseca, nakon toga ide bistrenje i medovina potom ide na odležavanje do tri mjeseca u inoks ili drvene hrastove bačve. Sve se radi u kontroliranim uvjetima,od praćenja procesa proizvodnje u njihovom labosu do održavanja stabilnih temperaturnih uvjeta fermentacije.
Sparivanje medovine i jela
Kao i različita vina od grožđa tako i različite vrste medovine idu uz različita jela. Naprimjer, njihova tradicionalna Medovina dobro bi se slagala sa svinjetinom, orašastim plodovima, mekanim i laganim sirevima, dok bi Melomel (voćna medovina) od jagode, višnje i vanilije kao i ostale medovine od crvenog bobičastog voća dobro išla uz crveno meso, suhomesnate proizvode, roštilj, čokoladu i jake sireve.
Samim početkom proizvodnje medovine počela je i veća prodaja i potražnja njihovih proizvoda, tako da prodaja u zadnje dvije godine ide uzlaznom putanjom. Budući da je kod nas medovina relativno nepoznato piće za sada veliki dio prodane medovine odlazi na poklone jer potrošači kod nas još uvijek nemaju naviku svakodnevnog konzumiranja kao što je to slučaj u zapadno europskim zemljama i svakako Americi u kojoj je medovina na razini proizvodnje i potrošnje craft piva. Trenutno se medovina Ferbežar može naći u nekoliko barova u Vinkovcima, a u skladu sa povećanjem proizvodnje u planu je aktivno raditi na ulasku u širu potrošnju u restorane i ugostiteljske objekte.
On line i prodaja u kušaonici mederije
Za sada se još uvijek pretežno baziraju na on line prodaji kao i na direktnoj prodaju kupcima na kućnom pragu u kušaonici. Cilj je nastaviti razvoj i usavršavanje vještine proizvodnje medovine te kroz naredni period donositi nove okuse medovine. Nadalje, neumorno raditi na popularizaciji i promociji ovog fantastičnog, ali nepravedno zaboravljenog povijesnog pića te podići proizvodnju barem do punog trenutnog kapaciteta naše mederije, koji je 6000 butelja godišnje.
Proizvodi Mederije Ferbežar mogu se kupiti na samom OPG-u, koji se nalazi u Vinkovcima u ulici Tvrtka Kotromanića 39 ili ih se može naručiti preko društvenih mreža Medovina Ferbežar i/ili medovina_ferbezar. Također u Zagrebu se mogu kupiti u trgovini Crotaste, A. Cesarca 5 i Lijepo a naše, Britanski trg 3.
Medovina kroz povijest
Medovina ili vino od meda najvjerojatnije je jedno od najstarijih alkoholnih pića koje je čovjek poznavao i konzumirao. Radi se praktički oduvijek (najstarije medovine datirane su 9000 prije nove ere) i dio je naše tradicije. Medovina se dobije fermentacijom otopine prirodnog meda i vode. Proizvodi se kao alkoholno piće, obično oko 13-14% alkohola. Kvaliteta ovisi o kvaliteti meda, samom postupku prilikom fermentacije. Medovina je poznato piće koje popravlja krvnu sliku, okrepljuje organizam, poboljšava apetit i usporava starenje organizma. U povijesti legendama i predajama pili su je svi od Shakespearea, Aristotela, vikinga i Rimskih careva do grčkih mitoloških bogova, a bila je i omiljeno piće naših slavenskih predaka. Povjesničari vjeruju da je upravo čovjekovo otkriće prirodne fermentacije meda zaslužno za kasniju pojavu piva i vina.
Termin „medeni mjesec“ dolazi po nekim podacima iz podneblja sjeverne Europe gdje su mladenci nakon vjenčanja svakodnevno pili po jednu čašu medovine cijeli mjesec. U Srednjem vijeku proizvodnja medovine doživjela je veliki tehnološki skok, vino od meda bilo je fino piće i bitno skuplje od vina i piva zbog čega je naposljetku i pala u zaborav.
Fotografije: Vedrana Orlović