Špajza 13. prosinca 2018.

Nakon dvije godine ukida se zabrana na izvoz žive stoke

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Živa stoka konačno se može izvoziti iz Hrvatske bez ograničenja jer vakcinacija protiv bolesti kvrgave kože više nije prepreka.

Europska komisija izglasala je izmjene odluka koje se odnose na izvoz žive stoke u zemlje Europske unije i druge zemlje. Nakon dvije godine ukinuta je zabrana te se ograničenja iz Odluka 2008/2016 i 2009/2016 više ne odnose na Republiku Hrvatsku.

Ministarstvo poljoprivrede na čelu s Davorom Romićem 2016. pokrenulo je preventivnu vakcinaciju protiv bolesti kvrgave kože, što je znatno ugrozilo poslovanje stočara i širenje na druga tržišta.

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

"U protekle dvije godine imali smo direktne štete koje su nas pogodile zbog donošenja navedene zabrane, a najviše u vidu uginuća i smanjenog prirasta. Indirektne štete pogodile su nas još i više, posebice nemogućnost prodaje na druga tržišta. Sada smo izuzetno zahvalni Ministarstvu poljoprivrede na čelu s ministrom Tomislavom Tolušićem koji je u kratkom roku uspio ispraviti, odnosno sanirati štetu i nepravdu koja nam je nanesena.", izjavio je Darko Celovec, predsjednik Udruge Baby Beef.

Predsjednik udruge podsjeća kako je bilo ugroženijih zemalja bolešću kvrgave kože, a koje se nisu odlučile na tako radikalan potez. "I dan danas nam nije jasno zašto smo jedini proveli preventivnu vakcinaciju, znajući koliko će takav potez unazaditi tovno govedarstvo i stočarstvo općenito. Iako sada možemo izvoziti živu stoku i iznimno smo zadovoljni i zahvalni na izglasanim izmjenama, svejedno ostaje gorak okus u ustima jer nam štete napravljene u tom razdoblju i izgubljeno vrijeme nitko ne može nadoknaditi. Iskreno se nadamo kako će ove odluke biti što prije objavljene u službenom listu kako bi već u prvom mjesecu nadolazeće godine mogli opet normalno poslovati.", dovršio je Darko Celovec.

Europska komisija jednoglasno je izglasala odluke s 28 glasova ZA, a nakon izlaganja programa koji je ove godine proveden u Republici Hrvatskoj nije bilo dodatnih pitanja ni komentara.

 

O Udruzi Baby Beef:

Udruga Baby beef okuplja blizu 300 tovljača junadi što čini 90 posto sektora tovnog govedarstva. Članovi udruge uzgoje oko 120.000 junadi godišnje i ostvare više od milijardu kuna prihoda. Oko 50 posto proizvodnje izvozi se kroz prodaju žive stoke za zemlje Bliskog Istoka i putem prodaje mesa za Italiju.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.