Špajza 21. prosinca 2021.

Podrumi Kolar: Vrhunska vina i tradicionalna jela naš su izbor za ove blagdane

foto: Podrumi Kolar
gastro postao gastro.24sata.hr

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kolar iz Suze, samoga srca Baranje, posebna je obiteljska priča u kojoj se isprepliću dvije loze: obiteljska i vinova. Dugi niz godina, ova se obitelj bavi uzgojem vinove loze, proizvodnjom vina te ugostiteljstvom. 2004. godine otvorili su podrum s kušaonicom i restoran kako bi gostima ponudili bogati izbor vina iz vlastite proizvodnje u kombinaciji s tradicionalnim domaćim specijalitetima koje sami pripremaju. Počevši skromno i polako, s godinama su postepeno povećavali opseg posla. Trenutno imaju 11 ha vinograda, ne kupuju niti prodaju grožđe, već sav urod vlastitog, najkvalitetnijeg grožđa prerađuju u vino. Za zaštitu vinograda je zadužena glava obitelji otac Lajoš, a podrum vodi Mario, njihov podrumar, no kad se važne odluke donose, onda su svi na okupu.

Blagdanska preporuka - Merlot Personal Collection

Podrumi Kolar proizvode 60.000 litara vina godišnje, imaju 12 sorti - graševinu, sauvignon, pinot bijeli, pinot sivi, chardonnay, mirisavi traminac, rajnski rizling, zeleni silvanac, cabernet sauvignon, pinot crni, frankovku, cuvée (Sunoir) ili pak merlot, i stoga uz svako jelo i za svaku prigodu mogu ponuditi odgovarajuće vino. Ističu, 2019. godinu, za koju drže da bila jako uspješna jer su imali veliki rast prodaje vina. No, 2020. godine pandemija je sve usporila, iako se sada stanje pomalo popravlja. Vina su im okićena brojnim nagradama s domaćih i stranih prezentacija. Ipak, najdraže im je kažu, kada gosti sami ocjenjuju njihove proizvode pozitivno.

 | Author: Podrumi Kolar foto: Podrumi Kolar

Za blagdansko vino preporučuju Merlot Personal Collection, vrhunsko suho vino, berba 2017., alk. 13,5%. Ovaj čistokrvni baranjski crnjak već lijevanjem u čašu pokazuje svoj karakter. Ima izrazito tamno rubin boju. Ekstraktan, mineralan, voćan sa ugodnom taninima, zapravo najbolje prikazuje svoju osobnost. Na mirisu, osim tamnog bobičastog voća, lijepo je ukomponiran pekmez od šljiva i zrela kupina. Prekrasnim slatkim začinom vanilije i čokolade upotpunjuje ukupni dojam ove mirisne senzacije. Na okusu je ozbiljan, karakteran i profinjen. Moćan, ali ipak elegantan. Okusna harmonija u potpunosti prati miris i zaokružuje doživljaj. Najbolje ga je sljubiti s odležanim steakovima i drugim crvenim mesom, jelima sa roštilja, jelima od visoke divljači, pa čak i s desertima od tamne čokolade.

Zaokružena turistička ponuda uključuje degustaciju, razna domaća jela i smještaj

Osim vina, podrumi Kolar imaju prigodne jelovnike za posjetitelje, organiziraju poslovne ručkove, a imaju i mogućnost organizacije skupova, sastanaka te prezentacija u prostorijama vinarije. Nude zaokruženu turističku ponudu kroz više segmenata, od degustacije i prodaje vina u autentičnoj kušaonici, obilazak obližnjeg vinograda, pečenje kobasica i slanine u vinogradu, obilazak autohtonog obiteljskog podruma, degustaciju i kupnju domaćih suhomesnatih proizvoda (kulen, kulenova seka, šunka, slanina, čvarci itd.), autohtonu baranjsku kuhinju u restoranu, mogućnost smještaja u visoko kategoriziranim sobama imenovanim prema popularnim vinskim sortama te u kampu - Kamping Suza Baranje, koji je ujedno i nositelj oznake OK Mini Camps. Lijepo uređeni smještajni kapaciteti odlično su mjesto za opuštanje i uživanje nakon brojnih domaćih baranjskih specijaliteta.

 | Author: Podrumi Kolar foto: Podrumi Kolar

Značajnija ulaganja imali su 2014. godine, kada su podigli nove nasade vinograda te značajnija sredstva uložili u opremu podruma. Nažalost, izvoz im je bolna točka, s obzirom na to da su mala vinarija s puno sorti teško ih je plasirati u izvoz. No godišnje ipak ode u izvoz oko 2000 boca. Drže da su Njemačka i Poljska interesantne destinacije te se nadaju da će i tamo uspjeti plasirati par etiketa. Na hrvatskom su tržištu prisutni u lokalnim restoranima i ugostiteljskim objektima, također velik dio vina odlazi na Jadransku obalu točnije okolicu Splita i Dubrovnik. U izradi su projekti za povećanje kapaciteta smještaja, proširenje ugostiteljskog djela, ulaganje u kamp te vinariju.

Vina Kolar se mogu kupiti na kućnoj adresi vinarije: Maršala Tita 141, Suza, 0915399614, online kupnjom na https://kolarwines.suzabaranje.com/ ili direktnom narudžbom na mail: podrumi.kolar@gmail.com te na Jadranu, preko distributera Winebox, Split, Papandopulova 13, Telefon: 099 548 8196.

Fotografije: Vedrana Orlović