Na prvom smo Gastro zvijezda meetup-u isprobali sva čuda izašla iz kuhinja naših blogera, a onda ih zamolili da svoje vještine pokažu i pred našim očima. Zadali smo im zadatke, pripremili namirnice, a oni su onda počeli sa svojom čarolijom.
Isprobali smo tako fantastične eklere, sjajne krem juhe i popečke i, ono što nas je posebno razveselilo na kraju dugog dana - pohano meso. Kandidate smo podijelili na izazove, pa je tako Nasja s bloga Mama, ja sam gladan pripremala pohane batke, a Kasandra s bloga Forking Croatia bacila se na pripremu slasnog zagrebačkog odreska.
Kako su nam se njihove kombinacije okusa i tehnike svidjele i više nego što smo to očekivali, zamolili smo ih da nam odaju tajnu najfinijeg pohanja. I oduševili se!
"Meso prije paniranja uvijek stavim u mlijeko, po mogućnosti da prenoći. Ako nemam vremena, onda barem pola sata. Trik je to koji me naučila još moja baka... Na ovaj način meso će biti mekano. Batake volim prethodno natrljati ružmarinom i senfom, a savršeno pašu uz domaću majonezu, uz dodatak vrhnja, kapara i češnjaka", rekla nam je Nasja.
Osim što ćemo prije idućeg pohanja piletinu definitivno umočiti u mlijeko, a zatim ga pošteno začiniti, omiljenu ćemo tehniku pripreme mesa na novu razinu podići i genijalnim dodacima. Kasandra nam je otkrila kako kod pripreme pohanog mesa kod kuće uživa u potpunoj slobodi, pa mu tako prezlama dodaje sezam, parmezan, kikiriki, pahuljice...
"Zvonimir obožava pohano meso, pa sam zadnjih godina svoje pohanje poprilično usavršila. Najviše se pohaju pileća prsa i stalno tražim načine da bude još finije i hrskavije. Probala sam sve, od klasičnog pohanja s prezlama, dodavanja parmezana, sezama koji mi je još uvijek najdraži dodatak, cornflakese, ma sve. I moram priznati da imam svoje trikove, od dodavanja soli u sve etape pohanja, brašno, jaja i mrvice do najdražeg mi načina pohanja piletine, onog s kikiriki maslacem.
Začine i jedno jaje izmiješam s dvije dobre žlice kikiriki maslaca, dodam otprilike decilitar jogurta ili jogurta i kiselog vrhnja, napravim gustu smjesu i u nju dodam piletinu. Pustim da se prožme koji 20 minuta do pola sata i onda samo vadim komade piletine oko kojih se slijepio taj prefini omotač i umočim malo u prezle i na vruću Zvijezdinu kokosovu mast koja mi je otkriće za savršeno hrskavu pohanu piletinu.
Zagrebački nikad ne radim doma. Ali nikad te je zagrebački koji sam radila na zadnjem meetupu je bio drugi koji sam napravila u životu dok je prvi bio popikan s 20 čačkalica tako da sam poprilično ponosna i na taj uradak i hvala vam na prilici da se uvjerim da mogu i to."
Zvuči slasno, zar ne? Pa, što još čekate? Bacite se na pripremu, a dok se meso krčka u ulju ili masti, svakako posjetite Gastro zvijezda i dajte glas svom favoritu. U slast!