Tradicionalni i pučki recepti za uklanjanje mamurluka su brojni i mnogima dobro poznati. U našim krajevima najčešće se spominju rasol ili salamura od kiselog kupusa, juha od rajčice, voda, nazaslađena kava s limunom, jogurt ili domaća pileća juha.
Zapisi iz poznate srednjovjekovne medicinske škole iz Salerna svjedoče o sasvim drugačijoj doktrini tadašnjih stručnjaka. Oni su poučavali prema sljedećoj izreci:
«Ako te uvečer vino svlada, popij još malo ujutro kako bi se izliječio».
Danas imamo i znanstveno objašnjenje ove drevne teze. Naime, mamurluk zapravo predstavlja blagi oblik sindroma odvikavanja. Prekomjernom konzumacijom alkohola na proslavi ili sličnoj prigodi naviknemo tijelo na visoku koncentraciju alkohola i srodnih narkotičkih kemikalija, ali se one «jutro nakon» putem metaboličkih procesa otklanjaju iz organizma. Preosjetljivost na zvuk ili svjetlo tjelesna je manifestacija nadraženog živčanog sustava. Jutarnje piće tek odgađa istinski oporavak tijela od intoksikacije izazvane prekomjernim unosom alkohola. Stoga današnji stručnjaci poručuju da se u slučaju alkohola klin klinom ne izbija, a i još su naše bake govorile: «Tko vino večera, vodu doručkuje».
Mnogima vrlo dobro poznati simptomi mamurluka zapravo su rezultat dehidracije i intoksikacije organizma usljed prekomjernog konzumiranja alkohola. Jedini potpuno siguran način da se izbjegnu simptomi mamurluka je konzumiranje umjerenih količina alkohola. Ipak, znajući da će u ovo blagdansko doba rijetki primjeniti ovu sigurnu metodu, ne preostaje drugo nego ponuditi nekoliko savjeta uz pomoć kojih se simptomi možda mogu malo ublažiti, i lakše podnijeti.
•Pazite koliko pijete. Količina unesenog alkohola određuje kako ćete se osjećati slijedećeg jutra. Mamurluk će biti slabijeg intenziteta ukoliko se konzumiraju manje količine alkohola kroz dulji period i ako se pritom konzumiraju umjerene količine hrane.
•Pazite što pijete. Neka alkoholna pića uzrokuju izraženije mamurluke. Primjerice, pića koja sadrže višu količinu metanola uz etanol, poput konjaka, whiskey-a i crnog vina, uzrokovat će jači mamurluk nego pića poput gina i vodke, koja ne sadrže metanol.
•Vino, pjenušac i burbon imaju visoku koncentraciju aromatskih spojeva i stoga češće uzrokuju glavobolju, dok votka ima nižu koncentraciju istih spojeva.
•Prije konzumiranja alkohola, pojedite nešto i popijte 2-3 čaše vode. Hrana, pogotovo masnija (žlica maslinovog ulja trik je koji se koristi u zemljama Mediterana), smanjit će apsorpciju alkohola, a voda dehidraciju.
•Pijte mnogo obične vode, prije i poslije slavlja. Nekoliko čaša vode prije spavanja može napraviti čudo i spasiti Vas od mamurluka.
•Uzmite si vremena za odmor. Vrijeme jedino i sigurno liječi mamurluk, a obično potpuno prolazi nakon 24 sata. Mamurluk se ne može «istjerati» trčanjem, znojenjem ili tjelovježbom. Međutim, svjež zrak i šetnja dobro su došli.
•Pijte voćne sokove! Hrana i pića bogata voćnim šećerom fruktozom pokazala su se učinkovitima kod mamurluka.
•Jedite suhu i neutralnu hranu, poput krekera i prepečenca ako osjećate mučninu. Ovakva hrana održava razinu šećera u krvi stalnom i daje osjećaj sitosti.
•Osigurajte adekvatan unos vitamina B skupine prije i nakon prekomjernog konzumiranja alkohola. Vitamini B kompleksa esencijalni su u procesu razgradnje alkohola u organizmu. Važni predstavnici vitamina B kompleksa u ovom će slučaju biti vitamini B1, B2 i B6.
•Popijte kavu ili uzmite kofein putem drugih izvora. Iako utjecaj kofeina na mamurluk nije znanstveno dokazan, tradicionalno se primjenjuje već stoljećima.
I na poslijetku, pustite vrijeme da «izliječi» rane. Jedini, stopostotno dokazani lijek protiv mamurluka su 24 sata.